KONTROLL: Den britiske fiskefartøyet
KONTROLL: Den britiske fiskefartøyet "New Dawn" blir bordet i norsk økomisk sone i Nordsjøen, ca 150 nautiske mil vest for Stavanger i mai 2006. (Foto: Forsvaret/SCANPIX)

Regjeringen vil prioritere Kystvakten i Nord-Norge

Regjeringen vil legge et kystvaktfartøy i Sør-Norge til kai i 2011 og prioritere tjenesten i Nord Norge. Dette skjer til tross for at skipstrafikken er størst i sør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ole Thorsen jobber til daglig ved Haakonsvern, der kystvaktfartøyene i Sør-Norge har sin hovedbase.

Frustrerte ansatte

Fra neste år vil regjeringen parkere et av skipene i sør og heller bruke flere resurser i nord.

– Det har jo vært nedskjæringer, på nedskjæringer, på nedskjæringer. I 2008 hadde vi sju fartøy. Nå i 2011 står vi igjen med fire, sier en frustrert Thorsen.

Ved Kystvaktskvadron Sør i Bergen mener de at beredskapen langs kysten av Sør-Norge blir uforsvarlig, med tanke på blant annet større skipshavari, som det har vært flest av i sør de siste årene.

– Vil sende signal til verden

Forsvarsdepartementet mener på sin side at kystvakten samlet sett blir styrket.

– Vi bruker mer penger på hele kystvakten i 2011, 48 millioner kroner, men vi øker altså mest i nord fordi vi mener at det er et viktig signal til verden, sier Roger Ingebrigtsen som er statssekretær i Forsvarsdepartementet.

Se nyhetsinnslag: (Artikkelen fortsetter under).

464985

Ressursforvaltning

Kystvaktansatte i sør peker på at det er flere ganger mer skipstrafikk i Sør-Norge enn i nord og at dette bør få større konsekvenser for resursbruken. Greenpeace er enig.

– Det virker som om Forsvarsdepartementet ikke har forstått at Kystvakten også i Sør-Norge er en ekstremt viktig del av resursforvaltningen av norske havområder. Det uttaler Truls Gulowsen, som leder Greenpeace i Norge.

Men Forsvarsdepartementet og statssekretær Ingebrigtsen forsikrer om at beredskapen er forsvarlig.

– Skjer det ting i sør så skal vi være raske på labben, omdirigere ressurser og Norge skal håndtere det på en profesjonell måte.

Krever kamp for beredskapen

Ole Thorsen ved Haakonsvern etterlyser mer engasjement i saken.

– Jeg kan ikke rette kritikk mot noen, men jeg vil oppfordre lokalpolitikerne til å våkne opp, reise seg langs kysten og fortelle at vi har behov for den kystberedskapen som vi har per i dag.