Vinterdekk (Foto: marion)
Vinterdekk (Foto: marion)

Nye vinterdekk? Ikke la deg lure!

Dette MÅ du sjekke før du kjøper. Les mer:

Det er lett å gå seg vill i jungelen av gode og dårlige tilbud når man skal handle nye vinterdekk.

Markedsføringskampanjer her, testresultater der, også videre også videre.

Det verste er - selv om du sjekker tester, priser og er nøye og etterrettelig - så kan du allikevel blir grundig lurt.

Slik skifter du til vinterdekk - se video

For det første: Dekk er ferskvare.

At dekk er ferskvare, det betyr at et dekk eldes over tid, og at egenskapene derfor forringes. Det er stor forskjell på et nytt dekk og et som er kjørt en sesong.

Men dekk eldes også selv om de ikke blir brukt. Derfor er det spesielt to ting du bør sjekke når du skal kjøpe deg nye vinterdekk:

1) Sjekk datoen dekket er produsert.

Disse fire tallene forteller deg hvor gamle dekkene dine er. Det er nemlig ikke bare mønsterdybden som avgjør når du bør bytte dekk - alder er også viktig.
Disse fire tallene forteller deg hvor gamle dekkene dine er. Det er nemlig ikke bare mønsterdybden som avgjør når du bør bytte dekk - alder er også viktig.

Produksjonsdatoen står stemplet inn i dekksiden som en kode. Dette er fire siffer etter hverandre, og de er ofte plassert inne i en oval.

Dette er DOT-koden, og de fire sifrene står etter DOT og to bokstaver eller tall.

Sifrene står for produksjonsuke, og produksjonsår.

Kode: 2310 Svar: Dekket er produsert i uke 23 i 2010.

Kode: 0909 Svar: Dekket er produsert i uke 9 i 2009.

Kode: 5201 Svar: Dekket er produsert i uke 52 i 2001.

Det er altså de to første sifrene som forteller hvilken uke dekket ble produsert, og de to siste som forteller hvilket år.

Kjøper du deg et nytt dekk, skal det være maksimalt ett år gammelt, helst yngre. Ser du at dekket er eldre, kan du enten prute eller forlange nyere dekk. Hvis ingen av disse alternativene er aktuelle for selger - da drar du et annet sted for å kjøpe dekk.

Det finnes selgere som har hatt dekkene liggende altfor lenge. Og det finnes selgere som har kjøpt opp partier med dekk fra andre, som igjen kan ha kjøpt opp partier med dekk... Og så videre, og så videre. Til slutt blir de nesten uselgelige - hvis ikke da selgeren forsøker seg på en liten finte og ikke sier noe om at dette langtfra er ferskvare.

Riktig modell

2) Sjekk at dekket er av samme type og modell som det dekket du er ute etter.

Du er på jakt etter "testvinneren", eller "billigst og best" eller noe i den duren. Da er det viktig å notere det hele og fulle navnet på dette dekket - slik at du forsikrer deg om å få denne modellen, og ikke en tidligere utgave.

Grunnen er at dekkfabrikantene hele tiden jobber for å forbedre dekkene sine, og at det derfor kan være store forskjeller mellom nåværende og foregående modell.

Derfor: Sjekk at dekkene er av riktig modell og ikke er eldre enn et år. Da er du i hvert fall litt tryggere på din ferd rundt i dekkjungelen.

LES OGSÅ: Du kan vinne nye dekk og felger før vinteren

Har du noen dekkopplevelser? Skriv i kommentarfeltet under