nrklisenskrav
nrklisenskrav

NRK krevde nesten 9000 kr i TV-lisens fra trygdede Malin

Malins konkurransepremie ble et mareritt.

I 2007 vant nå 25 år gamle Malin Aslaug Jakobsen en kombinert DVD- og videospiller av Se & Hørs «Gladmeldingen». Malin bodde hjemme hos moren sin, og TV-en i huset var registrert på henne.

– Dette skulle være en gladmelding som har utviklet seg til å bli et helvete for meg og et stort økonomisk tap, sier Malin til TV 2 hjelper deg.

Hadde ikke TV

Da de første regningene fra NRK begynte å dukke opp i posten, nektet Malin å betale, siden hun ikke eide TV-en som sto i huset og DVD-spilleren hun vant ikke inneholdt en TV-tuner. Hun gikk ut ifra at det måtte være en feil, og tenkte ikke mer på regningen.

– Det var mamma som eier TV-en, og den betales det lisens på av henne. Jeg begynte å få krav fordi jeg vant en DVD-spiller fra Se & hør, forklarer hun oppgitt.

Malin er ikke den eneste som har kontaktet TV 2 hjelper deg på grunn av NRK-lisensen.

Les også: NRK krever lisenspenger fra USA-student

Krever nesten 9000

På tre år har kravet fra NRK vokst til nesten 9000,- kroner som de nå har varslet at de vil tvangsinndrive fra sykemeldte Malins trygdepenger.

– Jeg syns det er så urettferdig. Jeg har aldri eid en TV. Ikke da de begynte å sende regningene, og ikke nå, sier Malin til TV 2 hjelper deg.

Malin sendte inn en skriftlig oppsigelse til NRK i mars 2009, og håpet dermed at rikskringkasteren ville slutte med kravene mot henne.

De nye kravene sluttet å komme, men fortsatt Malin er skyldig kringkastingsavgift fra siste halvår av 2007, hele 2008 og første halvdel av 2009.

Lisenspengene alene er verdt 4049 kroner. På toppen av dette må Malin betale renter og gebyrer for til sammen 3440 kroner.

Nå trekker Statens innkrevingssentral 700 kroner i måneden fra Malin, og det vil de fortsette med helt til NRK har fått inn de 8679,37 de sier 25-åringen skylder de i lisenspenger.

TV 2 hjelper deg fikk NRK til å snu

Da TV 2 hjelper deg kontakter NRK, forteller inkassoseksjonen at kravet mot Malin er berettiget og riktig, og at alt må betales til NRK.

Drøye to timer senere derimot, blir TV 2 hjelper deg kontaktet av NRKs inkassoseksjon. Etter en ny gjennomgang av saken, dropper de nå kravet siden det nå har dukket opp nye opplysninger de tidligere ikke har vært klar over.

«Etter en ny gjennomgang av saken, hvor vi har innhentet ytterligere opplysninger angående den aktuelle DVD-spilleren, har vi funnet å kunne frafalle det aktuelle krevet.» skriver NRKs inkassoseksjon til TV 2 hjelper deg i en epost.

Videre skriver NRK at de har undersøkt den aktuelle DVD-spilleren, og funnet at den ikke inneholder en tuner-del. Hadde spilleren inneholdt en tuner-del, ville hun måtte betale lisens.

Disse opplysningene hadde NRK ikke fått tak i tidligere, «verken fra forhandler eller lisenshaver», skriver de videre.

«Ut fra de nye opplysningene, og med tanke på det teknologiskiftet som har vært de senere år, finner NRK å kunne legge til grunn at lisenshavers lisens er registrert som følge av en feil i rapporteringen fra forhandler.»

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter