Et varselskudd og et skudd til siden. På denne måten endte politiet den dramatiske gisselsituasjonen i Grimstad for to uker siden. Politijakten og den påfølgende gisselsituasjonen er den 4. gangen i år at politiet løsner skudd. Til tross for episoder som dette mener Politidirektoratet at Norge bør fortsette å være et av de eneste landene i verden uten generell bevæpning av politiet.

Fremskutt lagring

Oddbjørn Mjølhus som er sjefinspektør i Politidirektoratet mener at dagens ordning med ubevæpnet politi er godt nok. Dette fordi man har fremskutt lagring av våpen i bilene.

–Den type kriminelle miljøer som benytter våpen er det svært lite av i Norge. Vi skal ha en beredskap for det samtidig som at vi opprettholder dagens system.

Truet kriminelle 554 ganger

Mjølhus mener at statistikken over politiets våpenbruk de siste 8 årene slår hull i myten om at de kriminelle har blitt mer voldelige. For tall fra POD viser at politiet har truet med å bruke våpen 554 ganger siden 2002. 21 episoder har ført til skudd. (se faktaboks)

Tallene viser altså ikke antall bevæpninger, men tilfeller der politiet har trukket et våpen og/eller verbalt truet med å skyte. Ifølge våpeninstruksen skal politiet gi en muntlig advarsel før de eventuelt løsner skudd. Antall ganger der politiet faktisk skyter har holdt seg stabilt på mellom 1–5 episoder i året.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LØSNET SKUDD: Politiet endte den dramatiske gisselsituasjonen i Grimastad med et varsel skudd og et skudd til siden

To drept

Siden 2002 har 2 personer blitt drept av norsk politi. Det var i 2005 og 2006.

Ingen voldsøkning

POD tolker tallene dit hen at situasjonen i dag er omtrent den samme som for 10 år siden. Da det ble bestemt at politiet ikke skulle få en generell bevæpning.

–Statistikken viser at vi har en god kompetanse på å håndtere slike situasjoner. Vi har gode rutiner og god opplæring. Vi tror også at systemet med fremskutt lagring, og at bevæpning må godkjennes av politimesteren, gjør at politiet er ekstra varsomme når de først tyr til våpen, sier Mjølhus.

Ønsker bevæpning

Mange politi som tjenestegjør i Oslo ønsker bevæpning. Tallene til POD viser ikke hvor i landet våpenepisodene har funnet sted. Derfor har både Oslo og Tromsø Politiforening valgt å gjøre generell bevæpning til et tema ved Politiets Fellesforbunds landsmøte i Alta neste måned.

–Det er nok mange som mener at tiden er inne for en forandring.

Det mener Sigve Bolstad som er leder for Oslo Politiforening.

–Det er klart at de som jobber i operative enheter på gata opplever at hverdagen har blitt langt tøffere. Det er langt fra et skrivebord i sjette etasje i Politidirektoratet ned til gata i sentrum der de kriminelle holder til.