galtung (Foto: Åserud, Lise)
galtung (Foto: Åserud, Lise)

Komiker med tungsinn

– sier Rigmor Galtung

Rigmor Galtung har skrevet en personlig bok om depresjon og hennes ferd mot lyset. «Fullt lys og stummende mørke» er en selvbiografi om å vokse opp og leve med depresjon.

– Det har vært viktig for meg å være åpen og ærlig, sier Rigmor til God morgen Norge

Tilbakevenende depresjon

Komiker og humorist Rigmor Galtung er særlig kjent for NRK Fjernsynets satireprogram «Egentlig», humoravdelingens innslag i Nitimen, samt Reiseradioen og som imitator av Gro Harlem Brundtland.

Men hele livet har hun slitt med følelsen av ikke å være god nok. Flere ganger har hun opplevd depresjon og institutsjonsbehandling. Diagnsosen hennes er bipolar II. Det betyr at hun får tilbakevendende depresjon.

– Det har tatt meg mange, mange år å komme dit jeg er i dag. Veien fram til den erkjennelsen at livet kan være fint også når det er litt grått, har tatt tid, og jeg er stadig underveis, sier hun.

Les mer om Rigmor her: – Jeg klarte ikke å ta vare på barnet mitt

Psykoterapi og innleggelse

Oppdragene sto i kø da Rigmor Galtung ble syk første gang og innlagt med alvorlig depresjon og psykosesymptomer. Da var hun 32 år.

Hun hadde jobbet mye, samtidig som hun ville være en god mor og takle et samlivsbrudd på best mulig måte. Men uregelmessig arbeidstid, usikker økonomi og bekymring for framtiden gjorde at det totalt sett ble for mye for superkvinnen.

Hun måtte få behandling med både sykehusinnleggelse, medisiner og psykoterapi.

Da boken skulle lanseres for noen uker siden, måtte det også utsettes på grunn av depresjon.

– Boka kom ut og jeg åkte rett inn, ler Rigmor. Jeg hadde hatt veldig mye å gjøre, så dessverre kjente jeg at jeg begynte å bli tung, og da raste det. Da var det bare å komme meg inn på sykehuset rett og slett, sier hun.

Psykiske plager er vanlig

I boken «Fullt lys og stummende mørke» beskriver Rigmor sin langsomme, men målbevisste ferd mot lyset.

Rigmor fikk tilbud om elektrosjokkbehandling, men det var hun ikke positiv til. Hun hadde masse fordommer til denne type behandling.

– Skal du sette støt i hue på meg, er du morsom eller, ler Rigmor når hun forteller om første gang hun fikk elektrosjokk tilbudet.

I dag er hun veldig positiv til behandlingen.

– For meg er dette den beste behandlingen jeg kan få, sier hun.

300 000 nordmenn sliter

Psykiske plager er vanlig. Omtrent halvparten av befolkningen vil oppleve å ha psykiske problemer en eller flere ganger i løpet av livet. Det store flertallet blir friske. Folkehelseinstituttets store levekårsundersøkelse viser at noe over 300 000 nordmenn sliter med psykiske problemer.

I siste del av boken skriver psykiaterne John Erik Berg og Tormod Huseby om hvilken behandling som tilbys mennesker med en depresjonslidelse, og gir et innblikk i terapirommet.

Nettprat

Har du spørsmål om temaet du kunne tenke deg å stille Rigmor Galtung? Da kan du møte henne her til nettprat fredag kl 10.00. Still spørsmål allerede nå i skjemaet under!