vinglass3 (Foto: Colurbox.com)
vinglass3 (Foto: Colurbox.com)

Velg riktig vinglass!

– Det blir vanligere og vanligere å velge et allroundglass, sier Christer Berens, som også anbefaler tre gode høstviner.

Annenhver torsdag anbefaler vi vin her i God morgen Norge. Men denne gang anbefaler vi også riktig vinglass. For valg av vinglass har noe å si for smaksopplevelsen.

Allroundglass

– Det blir vanligere og vanligere å velge et allroundglass, sier Christer Berens. Det er et som passer til de fleste type rødviner og de fleste typer hvitviner.

– Det viktigste er at glasset kurver innover, sier Berens.

Hvis vinglasset går utover, vil ikke vinen smake så godt i munnen. Forklaringen er at smaksløkene er plassert på tungen. Når glasset kurver innover, går vinen rett inn på tungen. Dessuten holder et lukket vinglass bedre på aromaene.

vinglass (Foto: Colourbox.com)

Eksklusiv vin krever ofte større glass

Noen ganger serverer man kraftigere og gjerne dyrere og mer eksklusiv vin. Da vil du merke at det er behov for et større rødvinsglass.

– Denne vinen her (Stangeland Pinot Noir 2008, kr 199,80) er laget på Pinot Noir-druen. Den druen gir de fineste aromaene og aromaene vil utvikle seg mer. Da trenger du et videre og større vinglass, sier Berens

– En eksklusiv vin krever eksklusive glass!

Les også: Vin til rype

Les også: Vin fra Toscana

Hold glasset i stetten!

– Stetten er for å holde i. Hvis du holder i selve vinglasset, blir vinen for varm for fort, og det ønsker man ikke. Et godt vinglass skal alltid være tynt.

Christer berens (Foto: TV 2)

– I et kjøkkenglass vil vinen fortsatt smake godt, men du får ikke fram aromaene, sier Christer

Mange serverer hvitvin i høye, tynne glass, men de er faktisk ikke egnet til annet enn enkel musserende vin. Årsaken er at man skal holde på boblene lengst mulig

Les også: Vin til tapas

Les også: Vin fra Italia

Ikke hell for mye i glasset

Mange heller opp vinglassene helt fullt. Det er feil!

– Hell opp glasset maks en tredjedel, da beholder du aromaene mye bedre, sier Berens. Og snurrer du på glasset, får du fram nyansene bedre og vinen «åpner» seg.

Ukens vintips fra Christer Berens

Concannon Petite Sirah 2007, California, USA. Varenr: 1035401. Kr. 125,-
Carrascal 2006, Argentina. Varenr: 3240401. Kr. 125,-
Stangeland Pinot Noir 2008, Oregon, USA. Varenr: 8054601. Kr 199,80

Les også: Vennemat på terrassen

Les også:De beste rosévinene

Les også: Christers tips til musserende vin og champagne

Få Christers vintips direkte på mobilen. SMS: Send VIN til 1984 (5 kr).