Grete Faremo (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
Grete Faremo (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

Vurderer nye regler for gransking i Forsvaret

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) vil vurdere endringer i Forsvarets rutiner for behandling av bekymringsmeldinger om lovbrudd.

Men hun understreker at hun ikke har bestemt seg for om retningslinjene bør endres eller ikke.

– Det er ennå for tidlig å konkludere med behov for endringer i disse reglene, sier Faremo til NTB.

Lagt til side

Påstandene om at norske soldater kan ha begått ulovlige stridshandlingeri Afghanistan ble lagt til side etter interne undersøkelser da de først dukket opp i våres.

Det var kadetter på Krigsskolen som fremmet bekymringsmeldingen etter å ha hørt foredraget til en troppssjef i Telemarksbataljonen i april. Meldingen ble ikkeforelagt militærpolitiet eller Krigsadvokaten, som først denne uka har innledet undersøkelser i saken, etter initiativ fra forsvarssjef Harald Sunde.

Iverksetter granskning

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) skal undersøke de nye ryktene om ulovlige stridshandlinger i Afghanistan. I en pressemelding opplyste FOH at de har fått i oppdrag av forsvarssjefen å innlede undersøkelse av ryktene, og at oppdraget iverksettes umiddelbart.

Militærpolitiet får i oppdrag å klarlegge alle relevante fakta og gjøre en vurdering av eventuelle videre tiltak, mens Generaladvokaten og Krigsadvokaten blir konsultert om mulige disiplinære eller strafferettslige forhold. (©NTB)