Kinesiske myndigheter fordømte fredag tildelingen av årets fredspris til den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo. Ifølge en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået AP mener Kina at prisen vil kunne skade forholdet til Norge.

Les også: Nobels fredspris tildelt Liu Xiaobo

- Blasfemi

Det er det kinesiske utenriksdepartementet som kommer med uttalelsen. De hevder at Nobelkomiteen bryter sine egne prinsipper ved å hedre «den kriminelle» Liu Xiaobo.

- Å gi prisen til Liu går helt på tvers av prinsippene i prisen. Det er også ren blasfemi mot fredsprisen, sier Kina.

Kinesiske nettmedier har fredag formiddag behandlet utdelingen med tilnærmet total stillhet. Nettavisen Xinhua nøyer seg med en kort melding om at Kinas UD mener utdelingen kan skade forholdet mellom Norge og Kina.

Fengslet og bannlyst

Kinesiske Liu Xiaobo var av mange som den største kandidaten til å vinne årets fredspris.
Det kinesiske urtenriksdepartementet mener at prisen burde ha gått til noen som jobber for internasjonalt vennskap og avrustning.

- Liu Xiaobo er en kriminell som har blitt dømt av det kinesiske rettsvesen for brudd på kinesiske lover.

Liu var sentral i utformingen av frigjøringsmanifestet Charter 08, som var ment å være et idelolgisk manifest for fredelig overgang til demokrati i Kina.

1. juledag 2009 ble han dømt til 11 års fengsel for sitt arbeid for menneskerettigheter i landet.

Statsministeren reiste bort

Det er en tradisjon at den norske statsministeren er blant de første til å gratulere fredsprisvinneren på TV. Det skjedde ikke i år da statsminister Jens Stoltenberg valgte å reise bort på ferie like før prisutdelingen.

Les mer: Jens reiser på ferie før fredspriskunngjøringen

Statsministeren sa overfor TV 2 Nyhetene torsdag at ferien var lenge planlagt på forhånd.

– Jeg reiser utenlands i morgen, men jeg kommer til å legge ut mine kommentarer skriftlig, sa statsministeren torsdag.

Blokkerte CNN og BBC

Etter at Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske menneskerettsaktivisen Liu Xiaobo, har CNN og BBCs fjernsynssignaler blitt blokkert i Kina.

Både BBC World News og CNN sender med forsinkelse i Kina, og myndighetene har tidligere blokkert signalene når det har kommet dekning av kontroversielle saker , for eksempel i forbindelse med Tibet.

Nobelskomiteen med Kina-kritikk

Under kunngjøringen av fredsprisen, benyttet leder Thorbjørn Jagland i Nobelskomiteen anledningen til å komme med en kraftsalve mot Kina.

– Mange kinesere kjemper for at kampen for at de universelle menneskerettighetene skal også omfatte Kina, både i Kina selv og i utlandet. Gjennom den strenge straff han har fått, har Liu blitt det fremste symbol på denne brede kampen for menneskerettigheter i Kina, sa Jagland.

Se pressekonferansen fra Nobelinstututtet her: