Nyheten om at den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo (54) skal tildeles Nobels fredspris 2010 kommer til å vekke sterke reaksjoner i Kina, tror Asia-ekspert Torbjørn Færøvik, som fulgte kunngjøringen utenfor Kinas ambassade i Oslo.

LES OGSÅ: Nobels fredspris tildelt Liu Xiaobo

– Jeg synes det er en fantastisk flott beslutning, og jeg kan godt tenke meg at de er litt sure og sinte i bygningen bak her – i Kinas ambassade, sa Færøvik til Nyhetskanalen rett etter klokken 11.

Tror på hard reaksjon fra Beijing

Færøvik sier at kinesisk UD i det siste har bedrevet hektisk virksomhet og uttrykt sin misnøye overfor norske myndigheter med at Liu kunne få fredsprisen.

– Kinesiske diplomater har løpt opp og ned i trappene i Utenriksdepartementet i mange dager, slik de har gjort det ved tidligere anledninger også. Nå vil vi avvente reaksjonen fra Beijing, den vil nok bli ganske hard. Men jeg tror samtidig at denne reaksjonen vil legge seg etterhvert, sier Færøvik til Nyhetskanalen.

Asia-eksperten tror det er tvilsomt at årets frdsprisvinner vil få beskjed om at han har vunnet, siden har sitter fengslet.

Sitter i enecelle

– Det var jo såvidt at kona fikk slippe til da hun skulle besøke ham for noen måneder siden. Han sitter i enecelle og har etter det vi vet ingen kontakt med omverdenen. Forholdene er veldig vanskelig for ham, sier Torbjørn Færøvik.

Lius kone sier til CNN at nyheten gjorde henne sjokkert og glad, og hun beklager at han ikke kan dele dette øyeblikket med resten av verden.

LES OGSÅ: Kona: – Sjokkert og lykkelig

– Prisen er en stor ære, men innebærer også et stort ansvar, sier hun ifølge CNN.

Kanalen melder også at den strengt bevoktede kona nå gjør seg klar til å reise til ektemannen og bringe ham nyheten selv.

Kinesisk UD sier i en uttalelse til nyhetsbyrået AFP at de har registrert at årets fredspris er tildelt Liu, men ønsket ikke å å gi ytterligere kommentarer om nyheten.

Det var en kvinnelig ansatt ved departementet, som ønsket å være anonym, som kom med uttalelsen.

Gratuleres av Jens

Statsminister Jens Stoltenberg gratulerer årets fredsprisvinner, og trekker fram at Nobelkomiteen retter søkelyset på situasjonen for menneskerettighetene i Kina og fremhever sammenhengen mellom utvikling, demokrati og universelle menneskerettigheter.

LES OGSÅ: Stoltenberg gratulerer fredsprisvinneren

Etter at nyheten om fredsprisen ble kjent, ble CNNs fjernsynssignaler blokkert i Kina, melder tv-kanalen selv i sine sendinger fredag morgen. BBCs sendinger ble også stanset.

LES OGSÅ: CNN og BBC blokkert i Kina