VINNEREN KÅRET: Kl. 11 fredag annonserte leder for Nobelkomiteen, Torbjørn Jagland, årets Fredsprisvinner: Den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo. (Foto: SCANPIX)
VINNEREN KÅRET: Kl. 11 fredag annonserte leder for Nobelkomiteen, Torbjørn Jagland, årets Fredsprisvinner: Den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo. (Foto: SCANPIX)

Nobels fredspris tildelt Liu Xiaobo

Den kinesiske menneskerettighetsaktivisten ble tildelt Nobels fredspris 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo med sin kone Liu Xia. (Foto: AFP/Afp)
Liu Xiaobo (54) har vært nominert til Nobels fredspris fire ganger for sitt arbeid, og i år vurderte Nobelkommiteen at han var den aller mest verdige kandidaten til den prestisjefylte prisen.

Del

Liu har en doktorgrad i litteratur, og vært gjesteforsker ved en rekke utenlandske universiteter. Han har vært pådriver for menneskerettigheter i Kina siden massakren på Den himmelske freds plass i 1989.

– Nær forbindelse mellom demokrati og menneskerettigheter

– Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2010 skal tildeles Liu Xiaobo for hans lange og ikke-voldelige kamp for sentrale menneskerettigheter i Kina. Den Norske Nobelkomite har lenge ment at det er en nær sammenheng mellom menneskerettigheter og fred, sier Nobelkommiteens leder, Thorbjørn Jagland under kunngjøringen.

Se hele kunngjøringen øverst i saken.

Han vektlegger at Liu har jobbet i over to tiår for fred og demokrati i Kina.

– Liu har konsekvent hevdet at Kinas grunnlov strider mot menneskerettighetene, sier Jagland.

Under intervjurunden etter kunngjøringen gikk Jagland så langt som å si at det var umulig å ikke gi prisen til Xiabo.

Les alt om Nobels Fredspris her

Fengslet for sin kamp for demokrati

Liu var sentral i utformingen av frigjøringsmanifestet Charter 08, som var ment å være et idelolgisk manifest for fredelig overgang til demokrati i Kina. Charter 08 er et dokument der over 300 kinesiske intellektuelle og opposisjonelle krever demokratiske reformer, etter inspirasjon fra Vaclav Havels manifest «Charter 77» som ble utgitt for 33 år siden.

Thorbjørn Jagland under kunngjøringen av Nobels Fredspris 2010. (Foto: TV 2)

I dokumentet heter det at: «frihet, likhet og menneskeretter er universelle verdier. Demokrati og en rettsstat er de fundamentale rammeverkene som beskytter disse verdiene». Til nå er dokumentet undertegnet av over 8000 mennesker.

For dette arbeidet ble Liu 1. juledag 2009 dømt til 11 års fengsel.

– Kampen for at de universelle menneskerettighetene skal omfatte også Kina, blir ført av mange kinesere. Både i Kina selv og i utlandet. Gjennom den strenge straff han har fått, har Liu blitt det fremste symbol på denne brede kampen for menneskerettigheter i Kina, sier Jagland.

Liu ble nominert til Nobels fredspris av filosofiprofessor og leder for den amerikanske PEN-klubben, Kwame Anthony Appiah. Menneskerettighetsaktivisten var blant de fremste favorittene til å bli tildelt Nobels Fredspris.

Tildelingen er en knallhard kritikk mot kinesiske myndigheter, og det forventes at Norge og Nobelkommiteen vil møte sterke reaksjoner fra landets myndigheter.

Les alt om Nobels Fredspris her

Kinesiske myndigheter kritiske

Senest for en uke siden uttalte en representant for Kinas utenriksdepartement at en pris til Liu vil være «upassende» siden han soner en fengselsdom.

Demokratiforkjempere holder plakater med bilder av den fengslede dissidenten Liu Xiaobo under en protest i Hong Kong 25 januar. (Foto: TYRONE SIU/REUTERS)

– Denne mannen ble dømt fordi han brøt kinesisk lov. Hans handlinger strider med hvordan fredsprisvinner bør oppføre seg, sa Jiang Yu ved kinesisk UD til TV 2.

Kinesiske myndigheter har dessuten forsøkt å stanse en eventuell fredspris til Liu, og gitt klart uttrykk for sitt syn på en slik tildeling.

– Dersom Norge og Kina har forskjellige meninger når det gjelder spørsmål knyttet til menneskerettigheter bør vi løse dem gjennom dialog, sier Jiang.

Se pressekonferansen fra Nobelinstututtet her: