ÅPNER FOR SAMARBEID: Dagrun Eriksen, nestleder i KrF og leder for strategiutvalget, presenterte utvalgets hovedanbefalinger under en pressekonferanse i Oslo torsdag formiddag. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
ÅPNER FOR SAMARBEID: Dagrun Eriksen, nestleder i KrF og leder for strategiutvalget, presenterte utvalgets hovedanbefalinger under en pressekonferanse i Oslo torsdag formiddag. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

KrF åpner for Ap-samarbeid

Strategiutvalget i Kristelig Folkeparti åpner opp for at partiet kan gå i regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utvalget ble satt ned for å stake ut kursen videre etter at KrF gjorde historiens dårligste stortingsvalg i fjor høst.

Frir til Jens og Erna

Utvalget som har vært ledet av partiets nestleder Dagrun Eriksen la frem sin rapport torsdag. Der slår de fast at KrF bør åpne for å diskutere regjeringssamarbeid med to av de store partiene.

Les hele rapporten her

– Man har vel aldri så tydelig tidligere sagt at det å ta på alvor å være et reellt sentrumsparti betyr både et sentrum-Høyre eller kan bety et sentrum-Ap-samarbeid, sier til tv2nyhetene.no.

I rapporten skriver utvalget at KrF må utfordre toblokktenkingen i norsk politikk og slå fast at partiet fra sin possisjon i sentrum kan samarbeide til begge sider, forutsatt at de får politisk gjennomslag.

– Det er et klart budskap til Jens og Erna om at vi ser hvor de beveger seg i det politiske landskapet, sier Eriksen.

Utelukker ytterpartiene

Utvalget har sammenfattet en omfattende høringsprosess i partiorganisasjonen, for å gjenreise KrF etter det elendige valget.

De slår fast at det er uaktuelt for KrF å gå i regjering med begge de to ytterpartiene SV og Fremskrittspartiet, men setter altså døra på gløtt både til Arbeiderpartiet og Høyre.

– Det er avhengig av om Høyre velger en mørkeblå retning og om Arbeiderpartiet velger å fortsette i en mørkerød retning, sier Eriksen.

Men ikke alle i partiet er overbevist om at det er like lurt.

Uenig i strategien

Knut Arild Hareide som av mange nevnes som favoritt til å overta som leder i KrF, mener partiet i større grad bør fokusere på politiske saker .

– Jeg opplever ikke at dette er det mest aktuelle temaet nå for KrF å fokusere på. Den debatten skal vi ta i god tid før landsmøtet i 2013, men det å begyne på den debatten nå synes jeg er litt for tidlig, sier Hareide til tv2nyhetene.no.

Han mener et mulig regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet vil bety et linjeskifte for KrF.

– Vi har aldri vært i regjering med Arbeiderpartiet før. Det vil være et linjeskifte for Krf på samme måte som å støtte Frp vil være et linjeskifte, sier han.