Digital mobbing (Foto: Illustrasjon)
Digital mobbing (Foto: Illustrasjon)

Digital mobbing: – Det er lett å slenge dritt til noen man ikke liker

Hele 70 prosent av Norges barn og unge sier at de selv eller noen de kjenner, har blitt utsatt for digital mobbing.

– Det ble lagt ut bilder av ei jente på nettet som ikke var så heldige, og så ble hun mobbet for det. Det ble så ille at hun måtte bytte skole, forteller Sigrun Gunderson Heimdal, til God morgen Norge.

– Dessverre så ble bildene oppdaget på den nye skolen også, og det samme skjedde tre ganger og til slutt måtte jenta og familien flytte til en annen by for å få slutt på mobbingen, forteller Sigrun.

Jenta hun snakker om er en hun kjenner. Over 250.000 barn får meldinger som de opplever som mobbing eller erting, eller kjenner noen som får det. Jenter er noe mer utsatt for digital mobbing enn gutter.

Sigrun Gunderson Heimdal og Oda cecilie Ledrup Carlsen
Sigrun Gunderson Heimdal og Oda cecilie Ledrup Carlsen

Les mer om digital mobbing her!

Mobbing på nett og mobil

– Jeg tror det forekommer oftere enn det man tror, sier Oda Cecilie Lødrup Carlsen.

– Det er lett å holde skjult, og det syns jo ikke, det går bare utover offeret direkte. Jeg tror det er høyere terskel for å si ifra om mobbing på nett enn mobbing i skolegården.

Hvordan foregår denne mobbingen?

– Det er vel det at man har blitt tatt bilde av i en uheldig posisjon, sier Oda. Det kan være at man har vært beruset, eller i gymgarderoben etter en krangel, så blir man mobbet for bildene.

Lett å spre på SMS

– Jeg har ikke opplevd det selv, men jeg vet om flere tilfeller der det har skjedd. Man sender kommentarer som ikke er hyggelige og man sender trussler, sier Sigrun

Alle vet om noen som har blitt mobbet. Det blir snakket om , det er et tema i vennegjengen, sier hun.

Les også: Foreldre mangler kunnskap om digital mobbing

«Bruk hue»

Hele 70 prosent av Norges barn og unge sier at de selv eller noen de kjenner, har blitt utsatt for digital mobbing. Telenor, Røde Kors, Barnevakten og Mediatilsynet går nå til felles front mot den digitale mobbingen.

– Vi gjør ganske mye og særlig overfor foreldre. Man må hjelpe foreldre å forstå hva som skjer, hvorfor det skjer og hva man kan gjøre som forelder, sier Øystein Samnøen, fra Barnevakten.

Vi jobber med aktiviteter som retter seg mot foreldre, elever, men også lærere og fagpersoner som jobber med barn og unge. Gi dem en forståelse av denne digitale verden som er veldig annerledes enn vår egen oppvekst, sier Øystein

Mest om utseende

– Det meste går på utseende eller på om man liker hverandre eller ikke, sier Oda. Det er lett å slenge dritt til noen man ikke liker.

Hvor fort sprer det seg?

– Det går veldig fort. Ryktene går kjempe raskt, når det først er kommet ut.

– Det er mye lettere å slenge meldinger på mobil eller på facebook til personer, for du trenger ikke se reaksjonen til personen. Du kan bare sitte hjemme å få ut agresjonen og så ser du ikke konsekvensene det får, sier Oda

Foreldre må snakke med barna!

– Jeg tror at foreldrene vet ganske mye, men de kan jo ikke få med seg alt. De kan jo ikke sitte å følge med på alt hva barna gjør, fortsetter Sigrun.

– Det er tillit og man må snakke med barna om hvordan man oppfører seg, jeg tror det er det viktigste sier hun.

Digital mobbing - Telenor tilbyr mobbefilter til mobilen
Digital mobbing - Telenor tilbyr mobbefilter til mobilen

Mobbefilter

– Når skaden først har skjedd, har vi laget et mobbefilter som du kan starte på telefonen din, sier Torild Lid Uribarri, fra Telenor.

Les mer om mobbefilteret her!

Det fungerer slik: Man ringer kundesenteret på Telenor og sier man vil starte mobbefilteret. Så registrerer man de nummerne som man ønsker ikke skal sende meldinger til seg.

Hvis den med et av de nummerene, vil sende en ubehagelig melding til deg, kommer de ikke fram og vedkommende vil få en advarsel om at han er blokkert fra å sende meldinger til dette nummeret, sier Torild fra Telenor.