bier-jerry (Foto: Scanpix/CBS/MontasjeTV 2)
bier-jerry (Foto: Scanpix/CBS/MontasjeTV 2)

Jerry har løst bie-mysteriet

Konspirasjonsteoriene har vært mange etter at milliarder av bier har dødd uforklarlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Millarder av bier har de siste årene forsvunnet eller dødd uforklarlig. Birøktere og forskere vært svært bekymret over situasjonen, og vitenskapen hadde ingen forklaring på hva som forårsaket fenomenet.

Del

Les ogsåMilliarder av bier forsvinner og dør

Konspirasjoner

Mysteriet med bieforfallet har vært så stort at det har skapt grobunn for en rekke konspirasjonsteorier verden over. Folk har hevdet at utenomjordiske har tatt dem til sitt eie, og at det har vært en form for slu terrorisme.

Heldigvis har det nå vist seg at det hele etter alt å dømme har en mye mer verdslig forklaring. Forsker Jerry Bromenshenk har forsket på bier i en årrekke, og nå har han endelig funnet svaret.

IMUN MOT BISTIKK: Jerry har jobbet med bier i mange, og beveger seg blant dem uten birøkterdrakt. (Foto: CBS)

Fenomenet som har blitt kalt «Colony Collapse Disorder», har rammet land over hele verden. Biene forlater kubene og dør. Noen birøktere har mistet hele 90 prosent av bikolonien sin. Biedøden har utradert omtrent 30 prosent av bikoloniene i USA de siste fire vintrene.

Virus og parasitt

Etter å ha undersøkt sprøytemidler, dårlig ernæring og motgift mot parasitter, så plutselig Jerry et mønster.

– Vi oppdaget at biene hadde et virus. Det er et unikt virus som er vanlig i andre insekter, men ikke hos bier. Men viruset er ikke dødelig i seg selv. Biene dør bare hvis de samtidig har en slags parasitt, sier Jerry til CBS. Parasitten skal være av en sopptype.

ÅRSAKEN: En unik virustype og en parasitt innen soppfamilien er forklaringen på bienes død. (Foto: CBS)

Viktig for matproduksjon

De fleste av oss prøver å unngå bier, men det er likevel ikke tvil om at de er viktige for oss. De står for så mye som 30 prosent av verdens matproduksjon via bestøvning av planter, og produksjon av honning. Og de har selvsagt sin plass i økosystemet generelt.

Det er unødvendig å presisere hvor stort betydning dette gjennomslaget har. Resultatene er et gigantisk skritt nærmere en kur for biene, og forhåpentligvis vil biene formere seg, blomstre og bestøve som før.