TERRORANGREP: Jon Fitje, leder for analyse  og beredskapsavdelingen i PST er bekymret for økt radikalisering i Norge, men sier det ikke er noen grunn til å frykte for terror.  (Foto: TV 2)
TERRORANGREP: Jon Fitje, leder for analyse og beredskapsavdelingen i PST er bekymret for økt radikalisering i Norge, men sier det ikke er noen grunn til å frykte for terror. (Foto: TV 2)

– Mikroskopisk sjanse for å bli terrorrammet

Jon Fitje i PST mener folk ikke bør være redd for å bli rammet av terror i Norge. Det til tross for mange arrestasjoner og terroradvarsler i Europa de siste dagene.

PST sier europeiske sikkerhetstjenester har avverget flere ti-talls terrorangrep de siste årene.

Likevel mener de folk ikke skal være redde for å bli rammet av terror, til tross for de siste dagenes arrestasjoner og terroradvarsler i flere land.

– Statistisk sett er det en mikroskopisk sjanse for å bli rammet av et terrorangrep, sier Jon Fitje, leder for analyse- og beredskapsavdelingen i PST til TV 2 Nyhetene.

USA varslet om terrorplanlegging

Det er tryggere å være i Frankrike enn å reise til Storbritannia, sier franske myndigheter. Onsdag advarte de mot terrorfaren.

Advarselen kommer etter at Storbritannia og Sverige advarte mot å reise til Frankrike og Tyskland. Det hele startet med en generell advarsel fra USA om terrorplanlegging mot Europa.

– Det er ingen grunn til at man skal gå rundt for å være redd for å bli rammet av terror, sier Fitje.

Terrornivået i Norge blir stående

– Men har da denne typen advarsel noen hensikt?

– Det kan man stille spørsmål ved. For det avhenger om det fører til endring i adferd. Eller om det fører til større sikkerhet.

PST mener det er vanskelig å se en fornuftig bruk av generelle terroradvarsler, og trusselnivåer. Her hjemme blir trusselen stående på laveste nivå - selv om terrorplanlegging foregår i mange land.

– Det har vært en rekke arrestasjoner i Europa de siste årene, og vi mener sikkerhetstjenesten har avverget flere ti-talls potensielle terroraksjoner. Det er ikke noe nytt at man ser indikasjoner på terrorplanlegging og at det skjer arrestasjoner, sier PST-lederen.

– Ser tegn på radikalisering

I likhet med andre terrorsaker i Europa, har den norske terrorsaken - hvor to av de tre siktede nå har innrømmet terrorplanlegging - internasjonale forgreninger. Og som i andre land øker radikaliseringen i Norge.

– Det er viktig å huske på at vi snakker om få personer og små miljøe, soer Fitje og fortsetter:

– Men i disse små miljøene har vi sett tegn på radikalisering. Sterk retorikk, sterk språkbruk, kommunikasjon og kontakt med personer i konfliktområder. Totalt sett gir dette et bilde som vi mener er bekymringsfullt.