pc (Foto: Colorbox)
pc (Foto: Colorbox)

IKT-Norge uten tro på regjeringens moms-forslag

– Umulig med moms på nedlastning fra utlandet, hevder bransjeorganisasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet at du må betale moms på alt du kjøper og laster ned - uansett hvor lite beløp det er snakk om. Moms på nedlasting fra utlandet blir umulig å gjennomføre i praksis, mener bransjeorganisasjonen IKT-Norge.

Utfordrende ordning

– Det blir veldig lett å omgå. Mange vil gjøre det, sier direktør for internett og nye medier Torgeir Waterhouse til TV 2 Nyhetene.

Dessuten forutsetter forslaget at utenlandske nettbutikker - og dem finnes det millioner av - frivillig skal innberette og betale moms når de selger nedlastingsprodukter til norske kunder.

– De skal både ville følge reglene, og være klar over dem, sier Waterhouse.

LES OGSÅ: – Flere vil laste ned ulovlig

– Fungerer i EU

Finansdepartementet innrømmer at det er praktiske problemer med å kontrollere at utenlandske nettaktører betaler moms til Norge, men viser til at EU har fått på plass et system.

– De har en registreringsordning. Det fungerer i disse landene, og EU er fornøyd, sier statssekretær Roger Schjerva til TV 2 Nyhetene.

Ifølge Waterhouse i IKT-Norge stemmer det ikke at ordningen fungerer i EU.

– Vår erfaring, og ifølge våre kontakter i EU, fungerer ikke dette i praksis. Intensjonen er at dette skal opp innen 2015, men det gjenstår å se hvordan dette skal løses i praksis.