15-åringer pågrepet for bussran

To 15-åringer og en 20-åring er pågrepet etter at en bussjåfør ble ranet i Kristiansand tirsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var rett før klokken 20 at en maskert raner utstyrt med en knivlignende gjenstand gikk på bussen på Mosby i Kristiansand og truet til seg pengeveska fra sjåføren, skriver Fædrelandsvennen.

– På bakgrunn av overvåkningsbilder fra bensinstasjonen og vitnebeskrivelser har politifolkene klart å spore seg fram til de pågrepne, sier operasjonsleder Bård Austad i Agder politidistrikt.

Kjent av politiet

De tre pågrepne er en 15 år gammel jente, en 15 år gammel gutt og en mann i midten av 20-årene. De to førstnevnte bor på barnevernsinstitusjoner på Sørlandet. Alle er kjent av politiet fra før.

Bussbande herjer

TV 2 har tidligere fortalt om en serie ran utført av mindreårige barnevernsbarn på Sørlandet. Sju barnevernbarn mellom 14 og 17 år har ranet flere busssjåfører i Kristiansand, og gjengen står trolig bak flere hundre andre straffbare forhold. Politiet mistenkter at en i ungdomsgjengen var involvert da Sparebanken Pluss ble ranet for 70.000 kroner i juli.

Politiet har tidligere kritisert barnevernet for å svike ungdommene, og mener tilbudet de har hos barnevernet ikke er godt nok.

Enhetslederen i Mandal ungdoms- og familiesenter, Anne Sofie Birkeland vil på sin sidesette bussbanden i fengsel.

Rømmer

På institusjonen i Mandal er det satt av 20 voksne som skal passe på de 3-4 ungdommene som til enhver tid er der. Likevel klarte en av dem å rømme 18 ganger på 24 dager.

En av hovedmennene ble varetektsfengslet i juli, bare en måned etter at han fylte 15 år. Gutten vil bli forsøkt holdt i varetekt til saken skal opp for retten. Rettssaken mot ungdomsgjengen er ennå ikke berammet, men politiet tar sikte på å holde den i begynnelsen av november.

Bussjåførene frykter nå at liv kan gå tapt dersom ingen får stanset gjengen. NTB/TV 2.