stoltebbergSYKNETT (Foto: TV 2)
stoltebbergSYKNETT (Foto: TV 2)
MER HODEBRY FOR JENS: Ifølge Dagens Næringsliv skal statsminister Jens Stoltenberg ikke ha oppgitt gaver han mottok under et offisielt besøk i India. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
MER HODEBRY FOR JENS: Ifølge Dagens Næringsliv skal statsminister Jens Stoltenberg ikke ha oppgitt gaver han mottok under et offisielt besøk i India. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

Kommunene vil ikke hjelpe Jens med eldreløftet

Halvparten av landets kommuner vil ikke bygge ut nye sykehjemsplasser, fordi de frykter de ikke har råd til å drive dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et av de viktigste løftene til regjeringen er støtte til 12 000 nye sykehjems- og omsorgsplasser innen 2015.

Men en stor undersøkelse TV 2 har gjort viser at nesten halvparten av landets kommuner ikke kommer til å søke om støtte til en eneste plass.

176 av 402 kommuner som besvarte TV 2s spørsmål hadde ingen planer om å bidra til at regjeringens mål om 12 000 plasser innen år 2015 nås.

– Steg på veien

Mange av kommunene er nemlig redde for å ende opp med tomme plasser de ikke har råd til å drifte og ettersøker øremerkede driftsmidler.

– Jeg mener det er økonomisk rom for det i dette budsjettet. Vi når ikke alle mål på et år, men dette er et steg på veien, mener helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fra Arbeiderpartiet.

Bak skjema

Men helseministeren har en lang vei å gå. I revidert budsjett for 2010 står det at det er fastsatt tilsagnsrammer som gir rom for til sammen 6 000 enheter, henholdsvis 1 000, 2 500 og 2 500 enheter i 2008, 2009 og 2010.

Problemet er bare at Husbankens tall viser at tallene er henholdsvis 1 146, 1 985 og 450 for de samme årene. Det betyr at det er vedtatt tilsagn for 3 469 plasser, langt bak målet på 6 000.

Ingen kommune-hjelp

– Det er sånn at vi har noen år igjen til 2015. Vi skal jobbe hardt med kommunene for å få dette til, men vi er helt avhengige av at kommunene også bygger ut, sier Strøm-Erichsen.

Men dette er et samarbeid halvparten av landets kommuner sier nei til.

Bare i år har kun en av fem planlagte plasser fått tilsagn. For mens målet var å gi støtte til 2 500 nye plasser på veien mot regjeringens mål har bare 450 søknader blitt godkjent så langt i år. Fortsetter takten fra i år vil ikke målet nås før i år 2023.