Kommunalsjef Sveinung Homme i Ringerike kommune viser frem rommene som står tomme.  (Foto: TV 2)
Kommunalsjef Sveinung Homme i Ringerike kommune viser frem rommene som står tomme. (Foto: TV 2)

Her står 35 sykehjemssenger tomme

Regjeringstilskudd hjelper ikke Ringerike kommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Ringerrike er kommuneøkonomien så dårlig at de har 35 sykehjemssenger stående tomme. Og det til tross for at eldre i kommunen har behov for plassene.

– Tilskudd til bygging av sykehjem er meningsløst så lenge dette ikke følges opp med driftsmidler, sier kommunalsjef Sveinung Homme.

Ringerike kommune har ikke råd til å ta i bruk sykehjemsplassene. (Foto: TV 2)
Ringerike kommune har ikke råd til å ta i bruk sykehjemsplassene. (Foto: TV 2)
Han viser TV2 rundt på to steder i kommunen hvor det står tomme sykehjemssenger. Først på det gamle Norderhovhjemmet som er nedlagt på grunn av trang kommuneøkonomi.

– Vemodig

– Det er vemodig å gå her og rusle, sier han og viser oss flere sykehjemsrom som står tomme. Til sammen står det 23 tomme rom her, noen i bra stand og noen svært slitte.

På Austjordsenteret noen kilometer unna er rommene som står tomme nyoppusset og moderne. En hel fløy med 12 rom er ikke ibruk. De er som nye og har bad og toalett.

– Vi stengte denne avdelingen for et år siden fordi vi ikke hadde driftsmidler til å drive den, sier kommunalsjefen i kommunen, som styrer mot et underskudd på 40 millioner kroner bare på helse og omsorgsbudsjettet dette året.

Kommunen bekrefter at de har gamle boende hjemme som er så syke at vi ikke kan intervjue dem, og som har behov for sykehjemsplass eller andre heldøgnstilbud.

– Det er riktig, sier kommunalsjefen, som skulle ønske kommunen i alle fall hadde økonomi til å holde de 12 moderne sykehjemsrommene i drift.

SE OGSÅ: Frp-Siv mener regjeringen bløffer

Reagerer

Eldre TV 2 møtte i Hønefoss reagerer sterkt på at senger står tomme.

– Dette er helt horribelt. Man skulle ikke tro dette kunne skje i velstandsnorge, sier 75 år gamle Kjell Uhlen.

– Sykehjemsplasser bør ikke stå tomme. Det er helt sprøtt, sier 88 år gamle Anders Høgberg.

At det i statsbudsjettet bevilges penger til utbygging av sykehjem er vel og bra. Men det er til ingen nytte for oss i Ringerike kommune, sier kommunalsjefen. Og viser til at de allerede har mange sykehjemsplasser som ikke er i bruk.

– Tilskudd til bygging er rimelig meningsløst så lenge disse ikke følges opp med driftsmidler, fortsetter han.

75 år gamle Kjell Uhlen mener regjeringen bør sette kommuner som Ringerike i stand til å drive sykehjemsplassene de har og følge opp byggetilskudd med driftsmidler.

– Absolutt. Vi har jo penger på bok. Hele oljebudsjettet holder jo på å flyte over, sier han.