leinfront (Foto: TV 2)
leinfront (Foto: TV 2)

Ida (7) misfornøyd med statsbudsjettet

Regjeringen svikter handikappede Ida (7). Åtte av ti grunnskoler stenger ute funksjonshemmede, men Stoltenberg og co. har ikke penger til opprusting.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I Norge så er cirka åtte av ti grunnskoler ikke tilgjengelig for personer med nedsatt funksjonshemming, sier leder Arne Lein i Norges Handikapforbund (NHF).

Som alle andreklassinger er Ida (7) full av energi når skoledagen starter. Men kreftene tar fortere slutt enn hos de andre – fordi hun har noen spesielle utfordringer.

Share

– Jeg er sliten i beina, sier sjuåringen til TV 2 Nyhetenes reporter, mens hun strever seg fremover med rullatoren sin.

Hun må håndtere den både i motvind og motbakke for å komme seg til skolen. Men innenfor dørene er det stopp: Der er det umulig for henne å komme seg frem på egen hånd.

SE OGSÅ: Dette er statsbudsjettet «for dummies»

Fikk ingenting

Problemet er ikke unikt: NHF tror ikke kommunene klarer å tilrettelegge, og mener det er Staten, gjennom øremerkede midler, som må ta ansvar for tilretteleggingen for handikappede i norsk skole.

NHF har krevd 450 millioner kroner til dette formålet. Men i statsbudsjettet som ble lagt frem i dag, var det ikke satt av én krone.

– Det er et stort etterslep, sier Lein.

Ikke tilrettelagt

– Det er veldig mye trapper og bygningsmassen her er ikke tilrettelagt for handikappede i det hele tatt, forteller Idas mor, Tone Halvorsen.

Allerede tre år før hun skulle begynne på skolen, var foreldrene til den lille, handikappede jenta innom skolen for å gå gjennom hennes spesialbehov. Men moren opplever i dag at svært mye står ugjort.

– Det ser jeg når hun kommer hjem fra skolen: Hun er jo totalt utslitt, sier Halvorsen.

– Dette handler jo om økonomi og at vi har gamle skoler. Vi prøver å tilrettelegge dem så godt vi bare kan, men vi holder på planlegge fremtidens skole i Rissa, sier ordfører Per Kristian Skjærvik (Ap) i Rissa kommune