BLØFF: Frps Siv Jensen går kraftig ut mot regjeringen, og mener de bløffer når de sier at at omsorg er viktig. (Foto: Scanpix/)
BLØFF: Frps Siv Jensen går kraftig ut mot regjeringen, og mener de bløffer når de sier at at omsorg er viktig. (Foto: Scanpix/)

Frp mener regjeringen bløffer om sykehjemsplasser

Tror ikke de rødgrønne vil nå målet om full sykehjemsdekning innen 2015.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siv Jensen mener det er de eldre som kommer dårligst ut i statsbudsjettet. Hun reagerer på at regjeringen reduserer målet om nye sykehjemsplasser fra 2500 til 2000.

Forventer eldreopprør

– Regjeringen bløffer når de sier at omsorg er viktig. Det har de gått til valg på gang på gang på gang på gang, og de bryter løftene gang på gang på gang. Nå regner jeg faktisk med at vi får et eldreopprør i Norge, hvor folk setter foten ned og sier at: «Nå er det nok! Nå er vi lei av å ikke få den omsorgen vi trenger», sier Frp-lederen til TV 2.

Partiets finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, tror ikke den rødgrønne regjeringen når sitt mål om full sykehjemsdekning innen 2015.

– Dessverre tror jeg ikke man vil komme i mål med de antall sykehjemsplasser man er opptatt av. Mange av kommunene har rett og slett ikke råd til å drifte dem, sa Leirstein fra Stortingets talerstol.

Navarsete ser til kommunene

Det foreslås bevilget 222 millioner kroner til bygging av 2000 nye sykehjemsplasser eller omsorgsboliger i neste års budsjett. En presset Liv Signe Navarsete sier det er opp til kommunene å prioritere utbygging av sykehjemsplasser.

– Driftsutgiftene til de plassene er dekket opp innenfor veksten av de frie inntektene til kommunene. Det viktigste for oss er at kommunene brukere de midlene de har fått, og prioriterer de viktige områdene de har ansvaret for å bygge ut, sier kommunalministeren til TV 2.

– Stramt budsjett

Men en økning på 2,75 milliarder i frie inntekter til kommunene, er ikke mer enn kommunene trenger for å holde hodet over vannet, mener KS.

– Dette budsjettet er et tydelig signal fra regjeringen til kommunene om å sette bremsene på. Det er en liten vekst i frie inntekter, men det går med til økte behov for pleie og omsorg og til økte pensjonskostnader i 2011. Dette blir et stramt budsjett, sier administrerende direktør i KS, Sigrun Vågeng til TV 2.

Les mer: KS: – Stramt budsjett for mange kommuner

Kommunevalgkamp

Høyre frykter at det først og fremst blir de store byene som rammes hardest i årets kommunebudsjett.

– Vi opplever nesten det som en strategi foran et kommunevalg. At de Høyre-styrte kommuene skal få dårligere råd, slik at man kutter der og kan si: «se på Høyre-politikken, det kuttes i velferden». Men det er altså regjeringens omlegging av inntektssystemet som har ansvaret for det, sier Erna Solberg til TV 2.

Se også: Her er budsjettvinnerne

462577