TIDLIG OPP:  Finansminister Sigbjørn Johnsen utenfor regjeringsleiligheten i Oslo tidlig tirsdag morgen ved arbeidsdagens begynnelse; han skal presentere neste års statsbudsjett i Stortinget klokken 10. (Foto: Håkon Mosvold Larsen)
TIDLIG OPP: Finansminister Sigbjørn Johnsen utenfor regjeringsleiligheten i Oslo tidlig tirsdag morgen ved arbeidsdagens begynnelse; han skal presentere neste års statsbudsjett i Stortinget klokken 10. (Foto: Håkon Mosvold Larsen)

Regjeringen kutter bruken av oljepenger

Regjeringen vil bruke 7,4 milliarder kroner mer av oljepengene enn det handlingsregelen tilsier.

Regjeringen vil bruke 7,4 milliarder kroner mer av oljepengene enn det handlingsregelen tilsier, melder NRK.

De siste årene har staten brukt mer enn handlingsregelen på 4 prosent, men målet er å komme nærmest mulig handlingsregelen. Etter det NRK erfarer, vil Johnsen tirsdag erklære at målet blir nådd allerede i 2012, flere år før de mørkeste spådommene.

I utgangspunktet for budsjettet for 2010 var bruken 45 milliarder over handlingsregelen. Dette ble redusert til 26 milliarder gjennom revidert statsbudsjett i mai.

Ifølge handlingsregelen skal statens bruk av inntektene fra oljefondet tilsvare den forventede årlige realavkastningen, som er beregnet til 4 prosent. Dette skal hindre at fondet tømmes.

Ingen støtte fra Frp

I Stortinget er det bare Fremskrittspartiet som ikke støtter bestrebelsene på å nærme seg handlingsregelen i bruk av oljepenger.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) kunne da heller ikke dy seg for å trekke fram dette under replikkvekslingene etter finanstalen.

- Et budsjett uten tydelig kurs med morgendagens løsninger. Et traust budsjett med ingen eller få prioriteringer. Et budsjett som ikke tar tak i de store utfordringene, var bare noen av kommentarene.

Høyre og Venstre mener at den største mangelen er at budsjettet ikke har prioriteringer for utdanning og forskning, eller noen strategi for det de kaller fremtidsrettet velferd. (©NTB)