jens1NETT (Foto: TV 2)
jens1NETT (Foto: TV 2)

Opptur for Jens

Arbeiderpartiet går mest frem på TV 2s ferske gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang siden mai får Arbeiderpartiet over 30 prosents oppslutning.

Det går bedre

Siden målingen i starten av september har partiets oppslutning økt med hele 3,6 prosentpoeng til 30,4 prosent på målingen TNS Gallup har laget for TV 2.

– Det er bedre enn meningsmålingene i forrige måned, men fortsatt under valgresultatet for et år siden. Det viser bare at det er svinger på målingene og at det avgjørende er valgresultatene, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til tv2nyhetene.no.

Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet har fått tilbake mange tidligere velgere. Hele sju av ti som stemte på Arbeioderpartiet i fjor høst sier nå at de ville gjort det samme ved et valg i morgen.

Et valg i dag ville gitt Arbeiderpartiet 54 mandater, 10 færre enn ved stortingsvalget.

Blå tilbakegang

Etter flere måneder med høy oppslutning går Høyre tilbake med 1,8 prosentpoeng til 24,8 prosent. Bakgrunnstallene viser at partiet ikke lenger henter like mange velgere fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet som de har gjort i målingene de siste månedene.

Høyre er klart størst blant de eldste velgerne, mens partiet må se seg slåt av Arbeiderpartiet og Frp blant de unge.

Også Fremskrittspartiet går tilbake med 0,8 prosentpoeng til 22,4 prosent.

Et valg i dag ville gitt hver av de to partiene på høyresiden 41 mandater. Dermed mister de flertallet som de hadde for en måned siden.

Se alle tallene og sjekk gjennomsnittet i Partibarometeret.

Kampen mot sperregrensa

Sosialistisk Venstreparti er med 5,8 prosent (+ 0,5) denne gang størst av de små partiene. Partiet beveger seg dermed et lite stykke unna sperregrensa, som er faretreuende nær for alle de tre partiene i sentrum.

Senterpartiet får en oppslutning på 4,6 prosent (+ 0,1), Kristelig Folkeparti 4,4 (- 1,3) og Venstre 4,1 (- 1,1).

Bare halvparten av velgerne som stemte på et av de tre sentrumspartiene i fjor høst ville gjort det samme i dag.

Et valg i dag ville gitt SV 10 mandater (- 1), Senterpartiet 8 (- 3), Kristelig Folkeparti 7 (- 3) og Venstre 7 (+ 5).

Rødt ville fått 2,2 prosent (+ 0,9) og dermed kapret et mandat. Andre partier og lister får 1,3 prosent.

Lederjakten i gang

I KrF er jakten på ny leder i gang etter at Dagfinn Høybråten varslet sin avgang i helgen. En av kandidatene til å overta er Oslorepesentanten Hans Olav Syversen som med en oppslutning på 4,4 prosent ville mistet sin plass på Stortinget.

– Det er et farlig liv her på Strortinget, så det vi være forbredt på. Det er tross alt tre år igjen til neste valg så den tid, den eventuelle sorg, sier Syversen til tv2nyhetene.no

– Du nevnes som en av de mulige lederkandidatene. Hvor vanskelig er det da at du ikke er på sikker stortingsplass?

– Akkurat den diskusjonen har jeg ikke lyst til å gå inn på, for jeg har hørt at noen si at jeg er lederkandidat men det er for tidlig å gå inn på slike spekulasjoner.

Målingen er tatt opp med 959 personlige telefonintervjuer av TNS Gallup for TV 2 i tidsrommet 27. september - 1. oktober. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,4 prosent, størst for de største partiene.