FENGSEL: Dommen mot moren til Christoffer Gjerstad Kihle er nå rettskraftig. (Foto: Privat)
FENGSEL: Dommen mot moren til Christoffer Gjerstad Kihle er nå rettskraftig. (Foto: Privat)

Ut av skammen for Christoffer

Christoffer Kihle Gjerstads mormor angrer hver dag på at hun ga seg for tidlig. – Derfor vil jeg stå på nå, så andre kan lære, sier Ragnhild Gjerstad.

Se innslaget med mormor og forfatter Jon Gangdal, fra God morgen Norge i dag, nederst i artikkelen

Ragnhild Gjerstad har skrevet og skrevet for å forstå og som terapi etter at barnebarnet Christoffer Kihle Gjerstad ble drept. Nå har hennes notater blitt til boka «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl» ført i pennen av forfatter Jon Gangdal.

RagnhildGjerstad (Foto: TV 2)
RagnhildGjerstad (Foto: TV 2)

– Alle involverte parter til denne tragedien er breddfulle av skam, sier Gangdal.

– Jeg synes det er modig gjort av henne å løfte denne historien ut i det offentlige rom, slik at man kan forhindre at dette skjer med andre barn, sier forfatteren.

Funnet død i sengen

2 februar 2005 står fast som den mørkeste dagen i Ragnhild Gjerstads liv. Da ble hennes eneste barnebarn Christoffer (8) funnet død i sin egen seng i Kodal i Vestfold. Gutten hadde massive skader ifølge rettsmedisinerne, blant annet et 17 cm langt brudd i hodeskallen.

Mormor hadde lenge gått og kjent på en vond følelse, og spurte både sin datter og Christoffer gjentatte ganger om noe var galt. « Jeg tenker nok du skjønner det sjøl» var et svar Christoffer ofte ga når han ble spurt.

– Jeg skulle ikke gitt meg. Det er derfor jeg står på nå, så vi ikke vi får en ny Christoffer-sak, så dette ikke skjer med andre barn, sier hun stille.

«Hvis bare»

Hver dag må mormoren leve med angeren og med spørsmålene fra andre om hvordan det kunne skje. «Tanken om at "hvis bare" er der hele tiden. Det må jeg bare leve med», sier hun.

Barnebarnet er med henne i tankene hele tiden i alt hun gjør.

– Her har man vært «mommo» i åtte år og så er det plutselig slutt. Det er bare helt uvirkelig. Han ville vært 14 år nå, konfirmant til våren slik som klassekameratene hans som vi ser rundt omkring. Hele tiden er det nye påminnelser. Høytider er helt forferdelig og jula er verst.

– Jeg kan aldri igjen få en god jul. Hvordan kan jeg det når ikke Christoffer er her? sier hun.

Datteren under etterforskning

Oppi savnet etter Christoffer er også savnet etter sin egen datter. Ragnhild Gjerstad lever fortsatt i håpet om at datteren vil innse realitetene, og at de en dag vil gjenforenes.

Så langt har datteren aldri fraveket sin ektemanns side. Hun støtter hans forklaring om at Christoffers skader var selvpåført, og har kuttet all kontakt med foreldrene sine.

2. påskedag i år fikk hun sitt andre barn sammen med Christoffers stefar som soner en dom på 8 år for drapet. Ragnhild har ennå ikke truffet disse to barnebarna.

– Vi savner henne enormt. Hun er jo selv et offer oppi dette, sier Ragnhild.

Datteren har siden i vår vært under etterforskning for Christoffers død, siktet for «medvit» til drapet.

– Kanskje er det det som må til for at hun begynner å snakke, men hittil sier hun ingenting, hun har vært helt lukket, forteller moren

Forstår du den innflytelsen ektemannen har på din datter?

– Han er flink til å prate for seg, og er nok ganske manipulerende. Han klarte jo å lure oss lenge også, forteller Ragnhild.

Det har vært tøft å gå gjennom historien før det ble bok av den, innrømmer mormoren.– Men jeg håper at mange vil lære noe av den. Hvis den kan redde andre barn, så er jeg villig til å ta den påkjenningen.

Mange minner

Dessverre kom hjelpen for sent for hennes eget barnebarn Christoffer. Nå er det bare minnene igjen. Mange vonde minner, men også mange gode.

– Mitt sterkeste minne er at vi satt i sofaen og koste oss. Han krøp opp i armkroken min, og sånn satt vi i sofaen og så barne-tv eller pratet. Hadde noen fortalt meg at dette kom til å skje, ville jeg aldri trodd jeg kunne overleve det, forteller mormoren.

Se hele innslaget fra God morgen Norge i dag her! (kommer snart)