kongefamilien (Foto: TV 2)
kongefamilien (Foto: TV 2)

Kongen får nytt tak

Taket til 112 millioner gjør Kongen til en av årets budsjettvinnere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 Nyhetene har tidligere fortalt om taket på Slottet som har omfattende råteskader i bordtaket og i bærende konstruksjoner.

Se video fra Slottet her!

Det kongelige hoff og Statsbygg har i flere år forsøkt å få penger til nytt tak. Nå kommer pengene.

– Vi kommer til å bidra til at vi får reparert taket så vi kan ta vare på bygningskonstruksjon og isolere bedre slik at vi kan bruke mindre strøm til å fyre opp slottet, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud til TV 2 Nyhetene.

Få siste nytt og delta i diskusjonen her

Starter til våren

De totale kostnadene for prosjektet er beregnet til 112,6 millioner. Arbeidene vil starte i løpet av første halvår neste år. Regjeringen foreslår en startbevilgning på 25 millioner kroner i 2011.

Trolig vil Statsbygg uansett vente til etter 17. mai med å gå i gang med arbeidet, siden deler av fasaden må dekkes til mens arbeidet pågår.

Rehabiliteringen av taket skal etter planen være ferdigstilt ved årsskiftet 2012/2013.

Ikke penger til stallen

Det kongelige hoff trenger også mer plass og ønsker å ta i bruk stallbygningen bak slottet til bibliotek lagerplass og kontorer. Det foreligger også en plan om å legge ny grus på slottsplassen.

Planene som til sammen har en kostnadsramme på 400 millioner kroner har ikke fått plass i årets statsbudsjett.

Les også: Slottet har blitt for lite

– I år prioriterer vi taket på slottet og så får vi komme tilbake til de andre ønskene som hoffet har i seinere budsjetter, sier Rigmor Aasrud.

Lønnsøkning

I innspill til statsbudsjettet har hoffet også foreslått en økning i apanasjen til kongeparet på 2.050.000 millioner kroner, for å ivareta vedlikehold av sine private eiendommer. Dette vil i så fall utgjøre en økning på 22,7 prosent.

Les også: Kongeparet ber om lønnsøkning på 2 millioner

Hva apanasjen blir i 2011 vil ikke statsråden røpe før statsbudsjettet er lagt fram.

– Det får vi se når statsbudsjettet legges fram i morgen, sier Aasrud.

– Så de kan håpe?

– Ja, det er mange som har store håp til statsbudsjettet, og det blir et godt statsbudsjett vi legger fram i morgen, sier Aasrud.