TV 2 sender dokumentaren «En dråpe luksus» mandag kveld. Dokumentaren ble før helgen vist på Studentersamfunnet i Bergen, og i kjølvannet har det vært en rekke medieoppslag om saken.

Nå har selskapet engasjert advokat John Christian Elden. Han skal bistå selskapet med å «vurdere hvordan potensielle skader kan bli gjenopprettet av TV 2».

Se dokumentaren på TV 2 klokken 22.40 mandag kveld.

– Vi er stolte over at vi har klart å gjøre kildevannet fra Voss-kilden i Iveland til en av verdens mest eksklusive merkevarer. Voss er et eksportprodukt som det er investert flere hundre millioner kroner i utviklingen av. Basisen for vårt produkt er det rene artesiske vannet fra Voss-kilden som eies av Iveland kommune, sier styreformann Rune I. Fløgstad i Voss of Norway ASA i en pressemelding.

Overrasket

vossRenkildeNETT2 (Foto: Robert Reinlund/TV 2)
Han er svært overrasket over at TV 2, etter hans mening, angriper suksessproduktet.

– Kommunen har også alltid benyttet vann fra kilden til å forsyne husstandene på stedet. Dette viser hvilken god vannkvalitet enkelte norske kommuner kan tilby sine innbyggere. Internasjonalt blir folk alltid overrasket når de hører at vi i Norge har så godt vann at enkelte kommuner, som Iveland, kan tilby innbyggerne å nyte kildevann av Voss-kvalitet.

– Mot bedre vitende

Selskapet tilbakeviser Dokument 2s informasjon på flere punkter:

«I dokumentaren fremstiller TV 2, mot bedre vitende, at vannet i Oggevatn og Voss-kilden er det samme. Dette er ikke korrekt og slik det fremstilles er dette et forsøk på å skade vårt selskap. Faktum er at VOSS har omfattende dokumentasjon på at vannet i Voss-kilden er kildevann av høy kvalitet og har en helt annen mineralsammensetning enn hva som er i Oggevatn. Vi har latt TV 2 gå igjennom deler av vår dokumentasjon som helt klart viser at det ikke er noen sammenheng mellom vannet i Oggevatn og vannet i Voss-kilden.»

«Videre viser vår dokumentasjon at Voss-kilden ihht amerikansk regelverk har egenskaper som gjør at den klassifiseres som artesisk. Voss of Norway tester vannkvaliteten kontinuerlig og tilfredsstiller løpende de krav som Mattilsynet i Norge stiller til flaskevannsprodusenter som VOSS».

BAKGRUNN: Her er Voss-kilden

– Alt er korrekt

Mannen bak dokumentaren, Per Christian Magnus, mener at Dokument 2 i kveldens vann-dokumentar har alt på det tørre:

PR-TRIKS: På en sandbanke i Iveland kommune, langt fra is og fjell, ligger kilden flaskevannet Voss markedsfører som en av Norges reneste. Den samme kilden er drikkevannet til kommunen og brukes av innbyggere til alt fra bilvask og tannpuss til å skylle ned i toalettet og koke poteter. (Foto: Montasje / TV 2)
– Alt vi sier i filmen er grundig sjekket. Vi er sikre på at alt er korrekt og presist, sier dokumentarfilmskaper Per Christian Magnus. Han understreker også at Voss har fått grundig anledning til tilsvar i hele prosessen.

– Vi har arbeidet lenge og mye med filmen, vi har hatt omfattende dialog med Voss underveis, også de siste dagene. Vi er veldig opptatt av at fakta skal være riktige og presseetisk forsvarlige og føler oss på trygg grunn, sier nyhetsdirektør Kjell Øvre Helland i TV 2.

Magnus mener pressemeldingen fra Voss-styreformann Rune I. Fløgstad baserer seg på feil premiss.

– Voss hevder at vi sier det er det samme vannet i innsjøen som i kilden, men det vi faktisk sier er at det i all hovedsak kommer fra innsjøen, men at det filtreres og renses gjennom flere sandlag, sier han videre.

– Det er bra kvalitet på vannet fordi det renses og filtreres. Men det dreier seg om en normal grunnvannsbrønn som Iveland kommune henter vann fra, og Voss kjøper fra vannverket, sier Per Christian Magnus.

– Vann siver inn

Vannprodusenten hevder i sin markedsføring at Voss-vannet er artesisk. Da må det være trykk på vannet, og kilden må ligge i et «tett rom».

– Dette er overhodet ikke tett. Vann fra innsjøen siver inn, sier Magnus.

– Voss mener de har dokumentasjon på at vannet er artesisk etter amerikansk regelverk. Hva mener du om det?

– Vi har sjekket dette ved det amerikanske Mattilsynet (Food and Drugs Administration). Det finnes ikke noen amerikansk klassifisering for dette.

– Selskapet har engasjert advokat. Bekymrer det deg?

– Jeg er overhodet ikke bekymret. Hadde vi vært det, så hadde ikke TV 2 vist filmen, og jeg som journalist hadde heller ikke levert filmemn om det var noe å bekymre seg for, avslutter han.