veivesenet (Foto: Ørnulf Riisnæs / TV 2 hjelper deg)
veivesenet (Foto: Ørnulf Riisnæs / TV 2 hjelper deg)

Vegvesenet fraskriver seg ansvar for alle veier i Norge

Mener entreprenørene får ta ansvaret. – De kan ikke helt ha skjønt sin egen rolle, sier Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statens vegvesen har ansvaret for å planlegge, bygge, drifte og vedlikeholde alle riks- og fylkesvegene her i landet. Men nå lar de i stedet entreprenørene ta ansvaret for vedlikeholdsarbeidet på veiene. Det får Forbrukerrådet til å reagere.

– De har ikke helt tatt inn over seg at selv om de lar private entreprenører gjøre jobben, at det likevel er de selv som sitter med ansvaret, sier fagdirektør for offentlige tjenester i Forbrukerrådet, Terje Kili, til TV 2 hjelper deg.

Les også: Robin nektes erstatning for ødelagte felger

Se også: Saksøker Statens vegvesen etter mannens død

Se også: Eva får ingen uavhengig gransking av mannens død

Entreprenørens ansvar

Fagdirektøren i Forbrukerrådet reagerer på forklaringen som TV 2 hjelper deg har fått fra Statens vegvesen om at vegvesenet etter omorganiseringen 1. januar 2003 ikke lenger er ansvarlig for arbeidet som blir utført av deres private entreprenører.

– Rettslig sett medførte omorganisering i 2003 en endring med hensyn til vurderingen av hvem som er å anse som skadevolder - og derfor ansvarlig - i relasjon en del av skadene som trafikantene på våre veger kan bli utsatt for” sier Michael Sandvig Claussen i Statens vegvesen Region øst til TV 2 hjelper deg.

Sandvig Claussen slår også fast at vegvesenet ikke har noe ansvar i en sak der en bileier har fått ødelagt dekk og felger på en hullete fylkesvei og legger ansvaret over på entreprenøren.

– Statens vegvesen erkjenner ikke å ha noe erstatningsansvar i denne sak, da et eventuelt ansvar må ligge hos entreprenøren Mesta AS i egenskap av å være selvstendig oppdragsmottaker, sier Sandvig Claussen.

Les også: Én person omkom og tre ble skadet i ulykke på denne broen. Myndighetene visste veien var for glatt, men gjorde ingenting

Les også: MC-føreren Svein Litschi var døden nær etter å ha truffet et hull i veien. – Jeg hadde virkelig flaks som overlevde

Har fortsatt ansvaret

Disse uttalelsene er fagdirektøren i Forbrukerrådet helt uenig i.

– At staten velger å omorganisere Statens vegvesen og la private aktører gjøre jobben betyr ikke at vegvesenet har mistet ansvaret for vedlikeholdet av veiene, slår Kili fast.

I et brev til entreprenøren Mesta Drift AS legger vegvesenet ansvaret over på entreprenøren.

«Statens vegvesen kan bli ansvarlig for uaktsomhet utvist av egne ansatte (arbeidsgiveransvaret, skadeerstatningsloven § 2-1), men ikke for uaktsomhet som eventuelt måtte være utvist av en selvstendig oppdragstaker/entreprenør.»

Helt uten ansvar?

Fagdirektør for Forbrukerrådet stiller seg undrende til dette.

- Prinsipielt så har de et ansvar som de ikke kan sette bort selv om arbeidet blir utført av en privat aktør. Vegvesenet må passe på at ting blir levert. Hvis de skal følge dette resonnementet så er de jo ikke ansvarlige for noen riks- eller fylkesveier og da vet jeg ikke hva vi trenger Statens vegvesen til, sier Kili.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter