OMSTRIDT: Cappelen Damm har bestemt seg for å trykke de omstridte tegningene av religionsstifteren Muhammed i den norske utgaven av Flemming Roses «Taushetens tyranni» (Foto: MARIE HALD/Afp)
OMSTRIDT: Cappelen Damm har bestemt seg for å trykke de omstridte tegningene av religionsstifteren Muhammed i den norske utgaven av Flemming Roses «Taushetens tyranni» (Foto: MARIE HALD/Afp)

Cappelen Damm gir ut bok med Muhammed-karikaturer

Cappelen Damm har kjøpt rettighetene til den omstridte boken «Tavshedens Tyranni» av den danske journalisten Flemming Rose. I boken blir omstridte tegninger av profeten Muhammed publisert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flemming Rose er tidligere redaktør i Jyllands-Posten. Torsdag, på dagen fem år etter at avisen trykket de omstridte karikaturtegningene av profeten Muhammed første gang, ble boken hans gitt ut i hjemlandet. Nå har Cappelen Damm kjøpt de norske rettighetene til boka.

Flemming Rose. (Foto: SCANPIX/Reuters)

Om ytringsfriheten

Cappelen Damm omtaler boka som en 500-siders essaysamling om ytringsfriheten og dens grenser, en analyse av globaliseringen og dens konsekvenser og et forsøk på å finne ut av hvordan vi kan leve sammen i en verden med umiddelbar kommunikasjon og folkevandring på tvers av kulturene.

Forlaget beskriver «Tavshedens tyranni» som en reflektert meningsytring fra en av de mest sentrale aktørene i karikaturstriden.

– Å få innsikt i denne konflikten er avgjørende for å forstå de siste års debatt i Europa. Og uten Flemming Roses stemme er denne diskusjonen ikke fullstendig, skriver forlagssjef for sakprosa i Cappelen Damm, Ida Berntsen, i en pressemelding.

Frykter bråk

Jyllands-Postens publisering av de tolv Muhammed-tegningene utløste i januar-februar 2006 den største utenrikspolitiske krisen for Danmark siden andre verdenskrig. Danmarks utenriksminister mener at publiseringen av Roses bok kan få grupper i arabiske land til å forsøke å stelle i stand bråk. Den islamske konferanseorganisasjonen (OIC) var raskt ute med å fordømme boka. (©NTB)