voss_iveland (Foto: Robert Reinlund/TV 2)
voss_iveland (Foto: Robert Reinlund/TV 2)

Eksklusivt flaskevann er kommunalt vann

Verdensstjerner drikker eksklusivt Voss-vann, men vannet er ikke mer eksklusivt enn at det er formidlet av et kommunalt vannverk på Sørlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Will Smith presenterte fjorårets Nobel-konsert i Oslo sto det en flaskevann fra Voss med etiketten ut mot verden under pressekonferansen. I over ti år har Voss of Norway markedsført vannet som noe av det mest eksklusive som finnes.

Formidlet via kommunalt vannverk

Men i TV 2-dokumentar «En dråpe luksus?» kommer det fram at det Voss selger som noe av det reneste vannet på planeten, i virkeligheten er vann pumpet opp fra en grunnvannsbrønn og formidlet via det kommunale vannverket i Iveland kommune.

– Det er korrekt at også de kommunale abonnentene i området får det samme vannet som vi tapper på flasker. Det er i utgangspunktet en samarbeidsavtale med Iveland kommune som gjør at vannet kommer fra samme kilde, sier styreleder Rune Fløgstad i Voss of Norway.

– Er det da et kildevann?

– Det er et kildevann i henhold til den merkingen vi har på våre flasker, sier Fløgstad.

Vil rydde opp

Torsdag kveld hadde dokumentaren førpremiere under et debattmøte i studentersamfunnet i Bergen.

Knut Brundtland er sønnen til Gro Harlem Brundtland, og en av landets mektigste næringslivmenn. Han er aksjonær i vannselskapet, og er nå styreleder i Voss Foundation. I dokumentarfilmen reises det spørsmål om vannprosjektene i Afrika er godkjent av lokale myndigheter.

– Jeg vil gjøre ting ordentlig, lovlig og skikkelig. Hvis det viser seg at noe er galt, er jeg den første til å rydde opp. Her er det ikke noe galt. Da vil jeg ikke bruke tid på å diskutere dette. La oss heller diskutere hvordan vi kan få til flere vannprosjekter, sier Knut Brundtland.