voss_iveland (Foto: Robert Reinlund/TV 2)
voss_iveland (Foto: Robert Reinlund/TV 2)

Eksklusivt flaskevann er kommunalt vann

Verdensstjerner drikker eksklusivt Voss-vann, men vannet er ikke mer eksklusivt enn at det er formidlet av et kommunalt vannverk på Sørlandet.

Da Will Smith presenterte fjorårets Nobel-konsert i Oslo sto det en flaskevann fra Voss med etiketten ut mot verden under pressekonferansen. I over ti år har Voss of Norway markedsført vannet som noe av det mest eksklusive som finnes.

Formidlet via kommunalt vannverk

Men i TV 2-dokumentar «En dråpe luksus?» kommer det fram at det Voss selger som noe av det reneste vannet på planeten, i virkeligheten er vann pumpet opp fra en grunnvannsbrønn og formidlet via det kommunale vannverket i Iveland kommune.

– Det er korrekt at også de kommunale abonnentene i området får det samme vannet som vi tapper på flasker. Det er i utgangspunktet en samarbeidsavtale med Iveland kommune som gjør at vannet kommer fra samme kilde, sier styreleder Rune Fløgstad i Voss of Norway.

– Er det da et kildevann?

– Det er et kildevann i henhold til den merkingen vi har på våre flasker, sier Fløgstad.

Vil rydde opp

Torsdag kveld hadde dokumentaren førpremiere under et debattmøte i studentersamfunnet i Bergen.

Knut Brundtland er sønnen til Gro Harlem Brundtland, og en av landets mektigste næringslivmenn. Han er aksjonær i vannselskapet, og er nå styreleder i Voss Foundation. I dokumentarfilmen reises det spørsmål om vannprosjektene i Afrika er godkjent av lokale myndigheter.

– Jeg vil gjøre ting ordentlig, lovlig og skikkelig. Hvis det viser seg at noe er galt, er jeg den første til å rydde opp. Her er det ikke noe galt. Da vil jeg ikke bruke tid på å diskutere dette. La oss heller diskutere hvordan vi kan få til flere vannprosjekter, sier Knut Brundtland.