panelet4 (Foto: Asle Bentzen/TV 2 )
panelet4 (Foto: Asle Bentzen/TV 2 )

Brundtland får pepper for vannprosjekt i Afrika

– Frivillige organisasjoner i Afrika er et like stort problem som korrupsjon, sa professor Terje Tvedt ved Universitetet i Bergen.

Mandag viser TV 2 dokumentaren «En dråpe luksus» som retter et kritisk søkelys på Voss Water, det ekslusive flaskevannet som selges til svimlende 70 kroner literen.

Men allerede torsdag kunne studenter og andre nysgjerrige se filmen på stort lerret på studentenes kulturhus Det Akademiske Kvarter i Bergen, i forbindelse med en debatt om hvorfor alle skal hjelpe Afrika.

Markedsført som verdens reneste

Knut Brundtland, sønnen til Gro Harlem Brundtland, er styreleder i Voss, og måtte tåle krass kritikk i debatten som fulgte etter filmfremvisningen.

Se dokumentaren «En dråpe luksus» på TV 2 mandag kl. 22.40

Vannet er markedsført som et av verdens reneste og skal komme fra en artesisk kilde - en kilde hvor vannet fosser ut på grunn av naturlig trykk nedenfra, uten at det brukes pumper.

Men i filmen som skal sendes på TV 2 mandag kommer det frem at Voss-vannet ikke har annet enn navnet til felles med vestlandsbygda Voss. Derimot tappes vannet i Iveland kommune nord for Kristiansand, fra et kommunalt vannverk. I filmen rettes det dessuten kritikk til stiftelsen Voss Foundations arbeid for å skaffe vann til en landsby i Kenya.

Se reportasje fra TV 2 Nyhetene (artikkelen fortsetter):

461278

«Hvorfor skal alle redde Afrika?»

Nettopp dette var tema for debatten som Studentersamfunnet i Bergen arrangerte på Kvarteret - «Hvorfor skal alle redde Afrika?» Corporate Social Responsibility (CSR) er blitt et vanlig begrep, men er næringslivets interesse for å hjelpe afrikanske land bare en del av markedsføringen?

Terje Tvedt, professor ved UIB og én av filmskaperne bak «En dråpe luksus», åpnet debatten med å si at frivillige hjelpeorganisasjoner er et like stort problem i Afrika som korrupsjon.

Han var svært kritisk til Voss Foundations arbeid med å skaffe vann til landsbyer i Kenya.

– På 70- og 80-tallet ble det boret mange brønner, og det skapte store problemer for befolkningen, sa Tvedt.

Han pekte på at landsbyen som fikk vann fra Voss Foundation seksdoblet befolkningen etter at de fikk rent vann, på grunn av folk fra omliggende områder som flyttet seg til det rene vannet.

Amatører går i gang med bistand

Han uttalte seg kritisk til at folk trodde de kunne komme inn i Afrika og hjelpe uten å ta hensyn landenes politikk.

– Dette handler ikke om å gi. Dette handler om at amatører går i gang med prosjekter på tvers av kenyanske myndigheter. Kenya har lover, en regjering og en politikk - for eksempel at vannet må koste noe, for at det skal opprettes et vannsystem som virker, sier Tvedt.

Knut Brundtland la ikke skjul på at han kjenner dårlig til kenyanske vannlover, men viste til at hans stiftelse hadde brukt masse ressurser på å knytte kontakt med folk som hadde satt seg inn i regelverket. Han hadde med seg et brev som han leste høyt fra. I brevet bekreftet en kenyansk representant for myndighetene at vannprosjektet til Voss var utført etter gjeldende lover og regler. (Artikkelen fortsetter)

panelet (Foto: Asle Bentzen/TV 2 )
panelet (Foto: Asle Bentzen/TV 2 )

Brevet skulle bli Brundtlands beste skyts resten av kvelden. Mens professor Tvedt stadig gjentok at Voss-prosjektet var laget på tvers av reglene, leste Brundtland stadig opp fra brevet. Professor Tvedt fikk aldri frem hvordan Brundtland kan ha fått dette brevet hvis prosjektet hans var lovstridig.

– Jeg blir litt opphisset når man hevder at man har gjort noe ulovlig. De prosjektene vi har gjort krever ikke lisens, sa Brundtland ved én av høytlesningene fra brevet fra Kenya.

– Nød nok til alle

Med i debatten var også markedssjef Øystein Eriksen i Unicef. Han stilte seg ikke bak bistandskritikken til Terje Tvedt, men mente det er bra at organisasjoner viser engasjement.

– Voss har kanskje tatt litt mye Møllers tran, men det er ikke grunn til å være kritisk til at folk som tidligere ikke hadde rent vann har det i dag. Jeg pleier å si at det er nød nok til alle, sa Eriksen.

Denne spissformuleringen ble han nødt til å utdype etter at flere kritiserte den. Først ut var UIB-professor Terje Tvedt.

– Det er en interessant kommentar - «det er nok nød til alle». Jeg skulle tro det var interessant for Unicef at Voss ikke har innordnet seg en kenyansk lov som er laget fordi det skaper konflikt, utbrøt Tvedt.

– Etter kenyansk lov må du ha tillatelse for å gjøre mer enn å bære en bøtte med vann, sa han videre.

Elin Ersdal representerte Norfund (Statens Investeringsfond for Næringsvirksomhet i Utviklingsland) i debatten. Hun påpekte at investering og næringsliv er det Afrika egentlig trenger, men mente også at Voss og andre kommersielle aktører ikke har vonde hensikter når de engasjerer seg i bistandsprosjekter.

– Kenya har en politikk

Men dette fikk professor og filmskaper Tvedt enda mer opprørt.

– Dette er en deprimerende debatt intellektuelt sett. Dette handler ikke om å gi. Dette handler om at amatører går i gang med prosjekter på tvers av kenyanske myndigheter. Hvor kommer ideen fra at vi kan utvikle Kenya uten å erkjenne at Kenya har en politikk og en regjering. Brundtland anerkjenner dette, men Unicef anerkjenner ingenting – «det er nød nok til alle», repliserte Tvedt.

Eriksen fra Unicef tok deretter ordet og påpekte at det er positivt med engasjement.

– Det er kvalitetsforskjeller på bistandsarbeid, og kanskje for mange Non Governmental Organizations (NGO). Men jeg prøvde i sted å anerkjenne at man kommer langt bare med engasjement, sa Eriksen.

Tvedt svarte at kritikk til bistand ikke nødvendigvis er det samme som å ville ha slutt på bistand.

– Hvis man kritiserer en lege er ikke det det samme som at han mener Haukeland sykehus skal legges ned. Det ender alltid med at den som stiller kritske spørsmål til bistandsarbeid ender med å bli kritisert, og får stilt spørsmål om deres moral. Er det slik at hvem som helst kan reise hvor som helst og gjøre hva som helst uten å referere med noen? Etter 50 år med bistand er det deprimerende at Unicef trekker seg tilbake og sier det er nød nok til alle, sa Tvedt.

– Tenk om kenyansk energiekspert kommer til Norge og sier han har en løsning på Nordvest-Europas energiproblem. Hjemlandet svarer og sier det er kloke tanker. Man kan ikke holde på slik, sa han.

Se dokumentaren «En dråpe luksus» på TV 2 mandag kl. 22.40