MOTGIFT KAPSEL: De små kapslene med naltrekson opereres inn under huden og og stopper så all effekt av blant annet heroin.  (Foto: TV 2)
MOTGIFT KAPSEL: De små kapslene med naltrekson opereres inn under huden og og stopper så all effekt av blant annet heroin. (Foto: TV 2)

Kapsler med motgift kan hjelpe heroinavhengige

De små kapslene med Naltrekson opereres inn under huden og og stopper så all effekt av blant annet heroin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som en av de første i verden har Nikolaj Kunøe testet dette på heroinavhengige. Arbeidet inngår i doktorgradsarbeidet hans ved Det medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo. Resultatene er svært gode.

Stopper kjeften på djevelen

– Hovedfunnet vårt var at for de pasientene som fikk implantat reduserte de heroinbruken sin med omtrent 2/3 sammenlignet med dem som ikke fikk det, forteller Kunøe til TV 2.

HAR TESTET: Som en av de første i verden har forsker Nikolaj Kunøe testet den nye motgiftkapselen på heroinavhengige.  (Foto: TV 2)
HAR TESTET: Som en av de første i verden har forsker Nikolaj Kunøe testet den nye motgiftkapselen på heroinavhengige. (Foto: TV 2)

Arild Knutsen er et kjært ansikt blant rusmisbrukerne i Oslo. Han leder foreningen for human narkotikapolitikk og han kjenner miljøet ut og inn. Han forteller til TV 2 Nyhetene at dette er et viktig springbrett så lenge det ikke blir et enkeltstående tilbud.

– Heroinavhengighet er fysisk og når det er gått tre dager så er den avhengigheten over. Så starter et tankekjør som best kan illustreres med at det sitter en engel på den ene skulderen og en djevel på den andre. Naltreksonen stopper kjeften på djevelen.

Helsedirektoratet vurderer godkjenning

60 heroinavhengige - gjennom minst sju år - deltok i prosjektet. I løpet av de 6 månedene kapslene har effekt, ønsket bare en liten andel å fjerne dem. Over halvparten av de 60 ønsket å videreføre behandlingen etterpå.

TESTES: De nye kapslene blir testet ut av heroinavhengige i Oslo. (Foto: TV 2)
TESTES: De nye kapslene blir testet ut av heroinavhengige i Oslo. (Foto: TV 2)

Helsedirektoratet vurderer metoden som svært god og vurderer nå å godkjenne behandlingsmetoden.

– Dette er svært lovende resultater når det gjelder behandlingen av mennesker som blant annet er avhengige av heroin. Vi vil nå se nærmere på de forskningsresultatene som foreligger og så er det stor sannsynlighet for at dette kan bli et godt behandlingstilbud, sier avdelingsdirektør, Arne johannessen ved Avdeling for psykisk helse og rus i Helsedirektoratet.

Tabletter operert inn under huden

Tidligere har Naltrekson vært tilgjengelig i tablettform, men var ikke effektivt fordi de aller fleste raskt stoppet å ta tablettene og begynte å bruke heroin igjen.

I et livsperspektiv mener Nikolaj Kunøe at alle heroinavhengige kan ha nytte av og ønske seg tablettene operert inn under huden.

– Dette er for de som vil kvitte seg med all avhengighet av heroin, metadon, subutex og ta spranget ut i en tilnærmet normail tilværelse, avslutter Nikolaj Kunøe, som også understreker viktigheten av at samfunnet forøvrig stiller opp med bolighjelp og arbeidstilvenning for at brukeren skal kunne lykkes utenfor rusmiljøet.