Per Wiik Johansen (Foto: TV 2/)
Per Wiik Johansen (Foto: TV 2/)

Dette er clenbuterol

Medisinsk sjef i Antidoping Norge sier at stoffet er prestasjonsfremmende.

Torsdag ble det avslørt at Tour de France-vinner Alberto Contador er tatt for doping. Den positive prøven ble tatt under Tour de France den 21. juli i år.

Stoffet som spanjolen ble tatt for er clenbuterol. Det er et prestasjonsfremmende middel, ifølge Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen.

- Bygger opp muskler
- Det kan brukes ved astma, men det har også andre egenskaper. Det virker stimulerende på sentralnervesystemet og det bygger også opp muskler. Det er altså et anabolt stoff. På dopinglisten står det under anabole stoffer, altså muskelbyggende stoffer, sier Wiik Johansen til TV 2 Sporten.

- Men er det prestasjonsfremmende?

- Ja, brukt i dopingøyemed er det klart prestasjonsfremmende. På 90-tallet ble flere tatt for bruk av dette stoffet. Det var vel i hovedsak sprintere som brukte det for å bygge muskulatur.

Matforgiftning
Contador nekter skyld og mener han må ha blitt matforgiftet. Den positive prøven ble tatt under Tour de France den 21. juli i år.

- Jeg vil si sannheten høyt og tydelig. Jeg fikk nok i meg stoffet via noe kjøtt, sier sa spanjolen under torsdagens pressekonferanse.

Wiik Johansen utelukker ikke at det kan være tilfellet.

- Det er faktisk mulig. Det er vist tidligere at det kan overføres hvis man spiser kjøtt fra dyr som har mottatt dette stoffet som behandling for astma eller andre tilstander.

Se intervju i videovinduet øverst i saken