RASER: Tegneren Kurt Westergaard er rasende etter avsløringen om terrorplaner mot den danske avisen Jyllands Posten. (Foto: POOL/Reuters)
RASER: Tegneren Kurt Westergaard er rasende etter avsløringen om terrorplaner mot den danske avisen Jyllands Posten. (Foto: POOL/Reuters)

Kurt Westergaard raser etter norske terror-avsløringer

Selv regner tegneren leve med trusler og livvakter resten av livet.

Tirsdag ble det kjent at Shawan Sadek Saeed Bujak har erkjent at han planla terror. 37-åringen, som ble pågrepet i juli, skal i avhør ha innrømmet at han sammen med de to andre siktede ønsket å angripe den danske avisen Jyllands-Posten.

Senere tirsdag skal også Mikael Davud ha tilstått å ha planlagt terror. Han hevder at han ønsket å ramme kinesiske interesser. Ifølge hans forsvarer skal Davud ha brukt de to andre som løpegutter, og de skal ikke ha hatt kunnskap om hans motiver.

Flere terrorplaner mot avisen

Etter at Jyllands-Posten trykket de omstridte Muhammed-tegningene i 2005, har det vært avdekket flere antatte planer om terrorangrep mot den danske avisen. Senest for noen uker siden fant politiet et kart hvor avisen var merket av etter at en bombemann ble pågrepet i København.

Tegneren Kurt Westergaard har hatt livvakt siden hans tegninger av profeten Muhammed ble publisert i Jyllands-Posten. I 2008 pågrep det danske Politiets Efterretningstjeneste (PET) tre personer med tunisisk bakgrunn, som skal ha hatt planer om å forsøke å ta livet av Westergaard. 1. januar 2010 klarte en 28 år gammel mann med somalisk bakgrunn å ta seg inn i Westergaards hjem. Tegneren klarte å unnslippe, ved å låse seg inn i et sikringsrom i huset.

Trusler resten av livet

Han sier til TV 2 Nyhetene at han er opprørt over nyhetene fra Norge.

– Jeg har levd med truslene siden 2006. Jeg har hatt det tett innpå livet, selv, men føler at PET sørger for min fysiske sikkerhet. Jeg regner med at jeg må leve slik resten av min tid, sier tegneren.

– Jeg er rasende, og vil ikke finne meg i det. Jeg har bare gjort jobben min og arbeidet etter danske satiriske tradisjoner.

Overrasket over avsløringene

Han sier det var overraskende å høre at det fantes slike planer i Norge.

– Jeg tror vi vanligvis forventer at det kommer sørfra. Og det gjør ikke situasjonen mindre bekymringsfull at det kommer fra Norge vårt vennlige naboland.

Samtidig er han bekymret for sine tidligere kolleger i Jyllands-Posten, som nå må leve med vissheten om truslene. Selv er han ikke så redd lenger.

– Man blir faktisk modigere med alderen. Det står ikke så mye på spill lenger. Det er ikke så mange år det dreier seg om. Så jeg kan godt leve på denne måten, sier han.