BØTELEGGES: En mor ilegges bøter om hun ikke leverer datteren sin til samvær hos faren. Han er anmeldt for vold mot fireåringen av barnevernet. (Foto: TV 2)
BØTELEGGES: En mor ilegges bøter om hun ikke leverer datteren sin til samvær hos faren. Han er anmeldt for vold mot fireåringen av barnevernet. (Foto: TV 2)

Frykter nye overgrep etter polititabbe

Moren får bøter fordi hun nekter å levere datteren til den voldsanmeldte faren. Klagen på dårlig etterforskning lot politiet ligge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En polititabbe kan være årsaken til at en mor nå ilegges bøter om hun ikke leverer datteren sin til samvær hos faren. Han er anmeldt for vold mot fireåringen av barnevernet. Politiet unnlot å sende en klage over dårlig etterforskning av saken til statsadvokaten. Og mens klagen støvet ned hos politiet tok retten sin beslutning.

Tingretten har bestemt moren skal betale 5000 kroner i bot for hver gang hun ikke sender datteren sin til samvær med faren. Han hevder han er uskyldig.

– Det hun selv har sagt er at hun har blitt ristet, påført blåmerker og slått, sa moren til TV 2 Nyhetene i går.

Støvet ned

Retten besluttet bøtelegging av moren noen måneder etter at politiet hadde henlagt saken. Dette skjedde før saken var endelig påtalemessig avgjort. For henleggelsen og mangelfull etterforskning var klaget inn til statsadvokaten.

Politiet sendte aldri denne klagen videre til statsadvokaten. I fire måneder lå den og støvet ned i en saksmappe og der lå den også da saken var oppe for retten.

– Det er ikke noen god grunn til at saken ikke er sendt over til statsadvokaten for lenge siden, sier politiadvokat Eivind Husby ved Gudbrandsdal Politidistrikt.

– Er det rett og slett sommel?

– Det er en tidsbruk som ikke er forsvarlig. Det er jeg helt enig i.

LES OGSÅ: Tvinges til å gi barn til voldsanmeldt far

Frykter nye overgrep

TV 2 fortalte mandag at politiet brøt fristene for dommeravhør og unnlot å avhøre sentrale vitner før saken ble henlagt.

Moren mener saken kunne fått et annet utfall om politiet hadde sendt klagen over etterforskningen, fra barnets bistandsadvokat videre. For da er en mulighet at statsadvokaten ville besluttet ytterligere etterforskning av det datteren har fortalt.

– Det oppleves som om politiet begår overgrep mot datteren min ved at de ikke gjør noe. Og slik tillater de også at det kan skje nye overgrep, sier moren.

Politiet beklager at de ikke sendte inn klagen.

– Kan det ha hatt betydning for at moren er ilagt bøter, at dere ikke sendte klagen? For en mulighet er jo at dette kunne ha ført til ny etterforskning?

– Det ønsker jeg ikke å uttale meg om. Jeg har ikke grunnlag for å vurdere det, sier politiadvokat Eivind Husby.

Dommeren i saken vil ikke kommentere saken overfor TV 2.

Faren til barnet har i samråd med sin advokat bestemt seg for ikke kommentere saken av hensyn til barnet.