nav (Foto: Alexander Vestrum / NTB/Alexander Vestrum / NTB)
nav (Foto: Alexander Vestrum / NTB/Alexander Vestrum / NTB)

Vil styrke innsatsen mot trygdesvindel

Færre personer er anmeldt for trygdemisbruk i år enn tidligere år. Nå ber arbeidsministeren Nav om å styrke innsatsen for å avsløre trygdesvindel.

Hittil i år er 599 personer anmeldt for å ha svindlet til seg 81 millioner kroner. Det er vesentlig færre anmeldelser enn tidligere år. I fjor var 946 personer anmeldt på samme tidspunkt, mens det i 2008 var anmeldt 805 personer, viser statistikk fra Nav.

Uakseptabelt

– Trygdemisbruk er uakseptabelt, og det er viktig at de som misbruker stønader blir oppdaget og anmeldt, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).

Hun ber derfor Nav om å styrke innsatsen med 5 millioner kroner, særlig for å følge opp arbeidet med anmeldelser av trygdemisbruk.

Nav opplyser at etaten i 2010 har måttet prioritere å bedre saksbehandlingstider og utbetaling av ytelser.

Lengre tid

– Antall ubehandlede saker som inneholder feil og mulig misbruk har dermed økt, og det har ført til færre anmeldelser enn tidligere år, sier assisterende arbeids- og velferdsdirektør Yngvar Åsholt.

Han avviser at det betyr et lavere kontrollnivå.

– Vi har avdekket like mange saker som tidligere, men det tar lengre tid fra vi avdekker en misbrukssak til vi kan anmelde den, noe som slår ut i statistikken, sier Åsholt. (©NTB)