spaniadodNETT (Foto: Steinar Figved/TV 2)
spaniadodNETT (Foto: Steinar Figved/TV 2)

Spanske leger frykter norske liv kan gå tapt

Norske pensjonister i Spania mangler informasjon om egen medisinbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når høsten setter inn i Norge valfarter nordmenn til Spania for oppleve sol og varme. Albir i Alicante er en av de største koloniene med nordmenn utenfor landets grenser.

– Ber om rosa eller blå tabletter

Francisco José Montañés er lege og driver Costa Blanca Klinikken i Albir.

Han opplever stadig at norske pensjonister i Spania får problemer fordi de ikke har med informasjon om hvilke medisiner de bruker.

– De kommer hit og sier de bruker de rosa eller de blå tablettene. Jeg klarer å finne ut hvilke medisiner de skal ha, men det er tidkrevende, sier Francisco José Montañés til TV 2 Nyhetene.

– De kommer kanskje med den siste tabletten, og det er kanskje en rosa tablett. Og de sier at de skal ha flere av disse. Så spør vi hva de heter, men det husker de ikke, sier sykesekretær ved Costa Blanca Klinikken Gunilla H. Norén.

Tar tid å sette riktig diagnose

Nordmenn uten informasjon om sykehistorie og medisiner bekymrer også legene ved det private sykehuset Hospital de Levante i Benidorm.

– Norske pasienter er ofte gamle pasienter med mange medisinske problemstillinger. Men i noen tilfeller har de ingen papirer. Det forsinker arbeidet med å sette en riktig diagnose og utgjør da en risiko for pasienten, sier lege Victor Martinez til TV 2 Nyhetene.

Klarer ikke fortelle hvor de er

Francisco José Montañés har flere ganger den siste tiden opplevd at nordmenn heller ikke vet adressen der de bor i Spania.

– For eksempel kan noen ringe inn øyeblikkelig hjelp og si at de bor rett ved butikken. Jeg kjenner til tre dødsfall der nordmenn har bedt om akutt hjelp uten å kunne forklare hvor de bor, sier Montañés.

Han oppfordrer nordmenn som drar til Spania om å få med seg informasjon fra legen før de drar.

– Ta med deg en oversikt over medisinene du bruker, og gjerne informasjon som forteller litt om sykehistorien din. Og husk å ha reiseforsikringen i orden, sier Montañés.