Arne Treholt frykter saken blir dratt unødvendig ut i tid. Nå blir forkalringene til POT etterforskere utsatt.  (Foto: TV 2)
Arne Treholt frykter saken blir dratt unødvendig ut i tid. Nå blir forkalringene til POT etterforskere utsatt. (Foto: TV 2)

Treholt krever videobevisene utlevert

Vil ha tilgang til opptakene fra den ulovlige overvåkingen for å unngå ytterligere bevisforspillelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lederen av Lund-kommisjonen, Ketil Lund, bekreftet mandag at Arne Treholts leilighet i Oscars gate ble ulovlig videoovervåket.

Opplysningen ble gitt til partene i Treholt-saken, førstestatsadvokat Lasse Qvigstad og forsvarer Harald Stabell.

Arne Treholt selv er glad for avsløringen, og håper nå at materialet vil bli frigjort.

– Advokat Stabell må på mine vegne umiddelbart få det stilt til rådighet som han har bedt om i et brev til kommisjonen. Og jeg går ut fra at det vil bli fulgt opp prompte fra kommisjonens side, sier Treholt til TV 2.

– Det er snakk om viktig bevismateriale, og det er vesentlig at vi nå unngår mistanke om bevisforspillelse, sier han.

– Styrker troverdigheten til politivitnet

Opplysningen fra Lund bekrefter versjonen til den tidligere spaneren som i Aftenposten 18. september framholdt at han hadde vært del av et åttemannslag som kontinuerlig overvåket Treholts leilighet i Oscarsgate i Oslo fra 1982 til pågripelsen i januar 1984.

Treholt mener de nye opplysningene også styrker vitneutsagn fra den tidligere POT-spaneren som sto frem i Aftenposten. Han hevdet at det ble benyttet ulovlige overvåkningsmetoder, og at det såkalte pengebeviset var fabrikkert.

– Når Lund-kommisjonen bekrefter dette, styrker det troverdigheten til politivitnet som har valgt å stå frem. Han har gitt opplysninger som nå blir bekreftet i detalj. Når det er situasjonen, er det naturlig å feste stor tillit til det han har sagt vedrørende forfalskning av bevis i saken, sier Treholt og henviser til pengebeviset.

Tok lang tid

Rapporten fra Lund-kommisjonen ble lagt frem for Stortinget i mars 1996. Det har altså tatt 14 år fra rapporten ble lagt frem, til bekreftelsen kom på at Treholt ble ulovlig overvåket.

Det får spiondømte Treholt til å reagere.

– Det er besynderlig at det skal ta så lang tid før opplysninger som har stor offentlig interesse blir lagt frem, sier Treholt til TV 2.