- OPPTRER SOM BANDITTER: Militærpsykolog Trond Haug er ikke nådig i sine karakteristikker av norske soldaters oppførsel på en publisert video. (Foto: Dagbladet / Forsvarets forum)
- OPPTRER SOM BANDITTER: Militærpsykolog Trond Haug er ikke nådig i sine karakteristikker av norske soldaters oppførsel på en publisert video. (Foto: Dagbladet / Forsvarets forum)

Fordømmer bruk av norrøn mytologi

– De opptrer som banditter, sier militærpsykolog Trond Haug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere tirsdag kunne Dagbladet gjennom en videosnutt avsløre at en kompanisjef i Telemark bataljon mante sine soldater til kamp ved å referere til norrøn mytologi.

«Dere er rovdyret. Taliban er byttet. Til Valhall!», roper kompanisjefen i videosnutten.

Se den mye omtalte videosnutten! (Video fra Dagbladet):

– Disse soldatene opptrer som banditter. De sår tvil om den norske soldaten, ydmyker våre samarbeidspartner og håner vår fiende, sier militærpsykolog Trond Haug til tv2.no.

Statsråden reagerer

Forsvarsminister Grete Faremo er heller ikke positiv til bruken av norrøne symboler.

– Det er ikke unaturlig at en militær avdeling tar i bruk egne symboler og uttrykk som bygger samhold og fellesskap. Dette kan være styrkende og er i utgangspunktet positivt og uproblematisk. Men det er stor kraft i symboler og ritualer, og svært problematisk dersom de brukes til å skape en kultur som underminerer soldatenes etikk og oppdragsforståelse.

– Handler om holdninger

Hun understreker at dette ikke handler om følelsesladede utbrudd på slagmarken.

– Jeg har ingen problemer med at soldater bruker kraftige uttrykk i farlige situasjoner. Jeg kan imidlertid ikke akseptere at det vokser frem holdninger som er i strid med vårt verdigrunnlag. Det er summen av de eksemplene som nå er kommet fram som gjør at jeg reagerer, sier Faremo til tv2.no.

Hun sier at en soldat vil, i ytterste konsekvens, være nødt til å ta liv.

– Det må derfor aldri være tvil om at soldatene opererer innenfor de rammene som samfunnet gir dem. Det er nettopp omtanken for våre soldater som gjør at jeg reagerer. Historien er full av eksempler på soldater som har gått over streken. Dette har fått store konsekvenser for de som har vært involvert.

Svekker tilliten til norske soldater

Veteranbok_002 (Foto: Ida-Kristin Gudbrandsen/Forsvarets forum)
Også sjef for Telemark bataljon fordømmer innholdet som fremkommer i videosnutten.

– Dette er problematisk. Problemet med at det henvises til norrøne mytologi er at dette svekker vår tillit i samfunnet og blant våre oppdragsgivere. Vi er satt i oppdrag på vegne av kongeriket Norge, og da må folk ha tillit til oss, sier sjef i Telemark bataljon, Lars Lervik til tv2.no.

Ekskluderende

Militærpsykolog Haug mener at bruken av norrøne ord og merker er en form av privatisering av Forsvarets virke, og en dårlig gest.

– Slik form for privatisering er ment for å skape en identitet og tilhørighet, men virker i dette tilfelle som ekskluderende.

– Vi er i Afghanistan i et fellesoppdrag sammen med 50 andre nasjoner, og da må vi holde oss til konvensjoner og regler for krigføring. Dessuten kommer de fleste av oss fra demokratiske land, og vi må da gå frem som gode eksempler, og ikke banditter, sier Haug.

Han påpeker at slike holdninger finnes blant et fåtall soldater som teller rundt 50 hoder.

Sterkt bekymret

lervik (Foto: Marius Pettersen)
Bataljonsjefen i TMBN går langt i å bekrefte at kompanisjefen har handlet utenfor de retningslinjene som ligger til grunne for bataljonens arbeid.

– Bruk av kamprop som «Til Valhall» er ikke ønsket i vår bataljon. Jeg har uttrykt sterk bekymring til holdningene til deler av vår bataljon.

– Dette skyldes at jeg har sett uheldig bruk av symboler i vår bataljon, sier sjefen for avdelingen.

Videre sier Lervik at all bruk av emblemer og ordbruk, skal på forhånd være offisielt klarert.

– Vikingskipet er et gammelt militært emblem, og del av Forsvarets historie. Vi er stolte av vårt merke og vår avdeling.

Dårlige assosiasjoner

christian2-180_18823a
Styreleder Christian Bugge Hjorth i Oslo Forsvarsforening mener soldatene bør tenke seg godt om før de anvender

– Jeg mener det er en viss forskjell mellom det å bruke et symbol som Vikingskipet og det å referere til Valhall. Vikingskipet gir ingen assosiasjon i en bestemt negativ retning. Symbolet er avklart på offisielt hold og akseptert av samfunn. Valhall kan gi andre uheldige assosiasjoner, og dette er også grunnen til at mange har reagert, sier Bugge Hjorth til tv2nyhetene.no.

Styrelederen tror soldatene har alt å tjene på ved å utøve forsiktighet hva det angår ordbruk og bruk av symboler.

– Det er ørfine grenser for hva man kan si og ikke si. Etter min mening er det unødvendig å bruke symboler i en slik setting, og man bør da være veldig forsiktig. Samfunnet og utenforstående kan reagere på en annen måte enn bruken er tilsiktet, presiserer Hjorth.