ELSKET OG (MEST?) HATET: Kim Jong il liker å fremstille seg som en folkets mann, men i Sør Korea er protestene mot lederen i nabo landet mange (plakaten til venstre). (Foto: AP Photo/Ahn Young joon)
ELSKET OG (MEST?) HATET: Kim Jong il liker å fremstille seg som en folkets mann, men i Sør Korea er protestene mot lederen i nabo landet mange (plakaten til venstre). (Foto: AP Photo/Ahn Young joon)

Fra kommunisme og krig - til piker, vin og prøvesprengninger

Historien til den nordkoreanske familiedynastiet er som tatt ut av en såpeopera. Nå står Kim Jong-Ils sønn klar til å overta farens vanvittige luksusliv.

Det har lenge vært spekulert i Kim Jong-ils helsetilstand. Informasjonen behandles som en statshemmelighet i Nord-Korea. Men ifølge amerikanske og sørkoreanske myndigheter har ikke lederen vært i form etter at han led av et slag i august 2008. Statslederens skjeve smil på bildene som er offentliggjort, skal være et bevis på dette.

Les også: Kim Jong-il blir 68 år: – Deprimert og kronisk syk

Etter han trakk seg tilbake fra offentligheten i august 2008, har han kun unntaksvis gjort offentlige opptredener.

Les også: Kim Jong-il har besøkt Kina

Den eldste sønnen Kim Jong-Nam falt i unåde i 2001, og bor nå
  i Kina. (Foto: JoongAng Sunday/Afp)
Den eldste sønnen Kim Jong-Nam falt i unåde i 2001, og bor nå i Kina. (Foto: JoongAng Sunday/Afp)

Falt i unåde

Kommunistpartiet i Nord-Korea var tirsdag samlet til den største partikongressen på 30 år. Der feiret partimedlemmene gjenvalg av sin generalsekretær - 68 år gamle Kim Jong-il. «Kjære leder» fortsetter dermed ved roret en stund til.

Tidligere skal det ha vært den eldste sønnen, Kim Jong-nam (39) som var utpekt som arvtaker. Men etter at han ble arrestert med falsk pass på flyplassen i Tokyo i 2001, skal han ha falt i unåde. Han har nå bosatt seg i den tidligere portugisiske kolonien Macau, sør i Kina.

Ny favorittsønn

Nå mener eksperter at Kim Jong-ils nylige utnevnelse av sin yngste sønn, Kim Jong-un, til firestjerners general er tegn på hvem som skal bli arvtakeren.

– Det er klart at Kim Jong-uns forfremmelse er starten på hans vei til makten, sier Kim Yong-hyun, Nord-Korea-ekspert ved Dongguk-universitetet i Sør-Korea, til nyhetsbyrået AP.

Det er nemlig første gang nordkoreanske medier nevner Kim Jong-un. Navnet hans har vært unndratt offentlighetens søkelys - og ikke før nylig har det eksistert bilder av sønnen.

– Dette er de største nyhetene vi har hørt fra Nord-Korea siden Kim Il-sungs død, sier forskningsassistent Peter Beck, fra Rådet for utenlandsforbindelser ved Keio-universitetet i Tokyo.

– Etter min mening viser dette med all tydelighet at Kim Jong-il satser på å holde kontrollen over landet innen familien, fortsetter Beck.

Opplysningene er så langt få, men man anslår at Kim Jong-un skal være 27 eller 28 år gammel, og at han har sin utdannelse fra skolegang i Sveits og ved universitetet i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang.

Sønnen Kim Jong-Un blir av mange regnet som arvtaker. (Foto:
  YONHAP/Afp)
Sønnen Kim Jong-Un blir av mange regnet som arvtaker. (Foto: YONHAP/Afp)

«Kjære leder»

Dagens leder, Kim Jong-il tok over roret i Nord-Korea etter sin fars død i 1994. Da hadde han allerede gått gradene i partiet. Fra midten av 60-tallet jobbet han seg oppover i systemet, før han allerede i 1974 ble utpekt som sin fars etterfølger.

Etter hvert fikk sønnen Kim Jong-il full kontroll over partiets drift, og på samme måte som med hans far «store leder» Kim Il-sung, ble det ved hjelp av de statlig kontrollerte mediene skapt en personkult rundt ham.

Kim Jong-il bestemte da han tok over at hans undersåtter skulle kalle ham «kjære leder». Nordkoreanske medier omtalte ham også som «den fryktløse lederen» og «den store etterfølgeren for den revolusjonære saken».

Luksusdyr

Det er likevel ikke mye som minner om kommunistisk livsstil for lederen med høyt hår og platåsko. Etter Nord-Korea gjennomførte atomprøvesprengninger i 2006, ble luksusvarehandelen i landet sjekket av FN.

Les også: Ingen nye luksusyachter til Kim Jong-il

Det ble da avdekket at Kim Jong-il hadde en vinkjeller med plass til 10.000 flasker og at han var svak for finere mat som hummer, kaviar og sushi – fløyet direkte til «kjære leder» fra Japan. Et ekstravagant årlig forbruk på Hennessy-konjakk for 700.000 dollar hørte også med til historien.

Konstantin Pulikovsky, en russisk utsending som var med i Kim Jong-ils reisefølge på en togtur, kan fortelle om rådyre gastronomiske matvaner. Hver dag fikk lederen levert fersk hummer med helikopter – som han deretter fortærte med spisepinner i sølv, skriver BBC.

De to reisende skal ha nytt champagne med et utvalg «svært vakre og intelligente damer», ifølge Pulikovsky.

Til tross for at den kjære lederen har veltet seg i luksus, har situasjonen vært en ganske annen for brorparten av befolkningen, som i mange tiår har slitt med vanskelige kår.

Saken fortsetter under bildet.

Et udatert foto som skal være Kim il-sung sammen med slnnen
  Kim Jong-il og hans første kone Kim Jong-suk. (Foto: HO/Reuters)
Et udatert foto som skal være Kim il-sung sammen med slnnen Kim Jong-il og hans første kone Kim Jong-suk. (Foto: HO/Reuters)

Fortsatt i krig

Området som i dag utgjør Nord-Korea var okkupert av Japan i perioden mellom 1905 og 1945.

Etter Japan kapitulerte overgav nordkoreanerne seg til Sovjetunionen og sørkoreanerne til USA. Tross FN-oppfordring om forsoning og forening av hele Korea, gikk Nord-Korea til angrep på Sør-Korea i juni 1950. Dette ble starten på Koreakrigen som varte fram til våpenhvile og enighet om en militærfri sone langs 38. breddegrad mellom de to landene.

En varig fredsavtale ble imidlertid aldri undertegnet – og teknisk sett er de to landene fortsatt i krig med hverandre.

Skarp kritikk

Gjennom årene har Nord-Korea vært gjenstand for streng kritikk fra resten av verden på grunn av sine atomprøvesprengninger og brudd på menneskerettigheter.

På grunn av streng informasjonskontroll og restriktive reisemuligheter – både for landets innbyggere og turister, hviler mystikken over landet på den koreanske halvøyen.

Les også: Vil bruke atomvåpen i «nådeløs offensiv»

Tidligere president Kim il-sung og sønnen, Kim Jong-il, på et
  udatert propagandabilde. (Foto: HO/Reuters)
Tidligere president Kim il-sung og sønnen, Kim Jong-il, på et udatert propagandabilde. (Foto: HO/Reuters)

«Store leder»

Etter Koreakrigen skulle landet gjenoppbygges. Kommunistene, ledet av Kim Il-sung, kjørte i gang en rekke flerårsplaner inspirert av streng planøkonomi med utstrakt statlig kontroll. På 70-tallet innførte Kim Il-sung et politisk system, såkalt juche, med formål om å være selvforsynt med varer og tjenester.

Kim Il-sung blir regnet for Nord-Koreas grunnlegger og stamfaren for landets familiedynasti. Han styrte landet med jernhånd fra 1948 og fram til sin død i 1994.

Under hans levetid ble det skapt en voldsom personkultus rundt Il-sung. Da han døde av hjerteinfarkt 85 år gammel fikk han status som «evig president». Siden da ville ingen nordkoreansk leder bli kalt president av respekt for Kim Il-sung.

Isolert

I dag er Nord-Korea en av verdens mest sentralstyrte og isolerte økonomier. Jordbruket er organisert i store kollektiver og 95 prosent av alle varene som finnes i landet er produsert av staten.

Ved Sovjetunionenes oppløsning i 1991 fikk imidlertid landets økonomi en alvorlig knekk. Sovjetunionen var ikke bare en viktig støttespiller og handelspartner, men sponset i tillegg Nord-Korea med billig olje. Siden har energimangel vært et stort problem i landet som i tillegg har vært hardt rammet av tørke, flom og hungersnød.

FRA SØR-KOREA: Protestene mot regimet i nabolandet er mange.
  Her fra en demonstrasjon i 2009. (Foto: Ahn Young-joon/AP)
FRA SØR-KOREA: Protestene mot regimet i nabolandet er mange. Her fra en demonstrasjon i 2009. (Foto: Ahn Young-joon/AP)