Faksimile Dagbladet (Foto: Faksimile)
Faksimile Dagbladet (Foto: Faksimile)

«Dere er rovdyret. Taliban er byttet. Til Valhall!»

Med disse ordene ble soldatene oppildnet til kamp i Afghanistan, viser en video Dagbladet har fått tak i.

Kompanisjef i Telemark bataljonen mante de norske styrkene som rullet inn i Ghowrmach i mai 2008 til kamp ved å referere til norrøn mytologi.

Det er Dagbladet som tirsdag morgen viser en videosnutt hvor kompanisjefen oppilder sine soldater med følgende ord;

«Dere er rovdyret. Taliban er byttet. Til Valhall!»

Nynazisme

Bruken av norrøne ord skaper hodebry innad i Forsvaret.

— Jeg håper ikke det betyr at elementer av nynazister har fått innpass i Bataljonen. Man begynner selvfølgelig å lure når man hører slikt. Uansett er det svært ubetenktsomt å bruke begreper som Valhall, sier styreleder Christian Bugge Hjort i Oslo Forsvarsforening til Dagbladet.

Hjort er tidligere rådgiver for daværende forsvarssjef Sverre Diesen.

Les også: Hevder Forsvaret ville stoppe Afghanistan-sak

Forsvarsministeren: – Ukultur

Forsvarsminister Grete Faremo sier overfor avisen at hun ikke er kjent med videosnutten. Faremo understreker at det foreligger retningslinjer for bruk av symboler og ordbruk i Forsvaret.

— Den videoen er jeg ikke kjent med, men jeg har merket meg hvor resolutt forsvarsledelsen har tatt tak i den informasjonen som har kommet fram i dag. Det er viktig å ta tak i ukultur med bruk av symboler og ordbruk som ikke kan aksepteres. Vi akkurat opprettet et etisk råd for forsvarssektoren som blant annet skal styrke arbeidet med holdninger og etikk, sier forsvarsminister Grete Faremo til Dagbladet.

371560

Bruken av norrøne symboler og ordbruk virker å være utbredt blant Forsvarets elitesoldater.

Poserer med vikinghjelm

VG Nett viser tirsdag til en høytstående offiserer i Telemark bataljonen som poserer med en vikinghjelm. En rekke forsvarstopper utpeker majoren som mannen bak «ukulturen».

– Dette er bare trist. Det er klare signaler om at man identifiserer seg med noe annet, sier forsvarssjef Harald Sunde til VG.

Sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold, sier at han tar avstand til bildet av majoren med vikinghjelm, og kategoriserer symbolbruken som aparte holdninger.

Majoren brukte bildet av seg selv som profilbilde på Facebook. Nå er bildet fjernet fra nettsamfunnet.