BLE INFORMERT: Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad ble informert av Lund kommisjonens leder, Ketil Lund, allerede dagen etter oppslaget i Aftenposten om ulovlig videoovervåking. (Foto: Scanpix)
BLE INFORMERT: Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad ble informert av Lund kommisjonens leder, Ketil Lund, allerede dagen etter oppslaget i Aftenposten om ulovlig videoovervåking. (Foto: Scanpix)

Qvigstad ble orientert dagen etter avsløringen

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad ble informert allerede for over en uke siden om at Lund-kommisjonen visste om videoovervåkingen av Treholt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I pressemeldingen går det frem at Lund-kommisjonen har orientert både førstestatsadvokat Lasse Qvigstad og advokat Harald Stabell.

Dette skjedde allerede dagen etter det nå berømte oppslaget i Aftenposten hvor en tidligere POT-spaner avslørte at det ble utført ulovlig videoovervåking av Arne Treholts leilighet.

LES OGSÅ: Bekrefter videoovervåking av Treholts leilighet

– Har visst det i en uke

– Jeg ble gjort kjent med dette søndag for en drøy uke siden i en telefonsamtale, sier førstestatsadvokat Lasse Qvigstad til TV 2 Nyhetene.

– Hvem kontaktet deg?

– Det var Ketil Lund som ringte, sier Qvigstad.

Qvigstad sier til TV 2 Nyhetene at han ikke helt skjønner hvorfor han ble orientert.

– Dette var aldri en del av saken, jeg visste ikke om det. Første gang jeg fikk høre om dette var i Trond Bergh og Knut Einar Eriksens bok «Den hemmelige krigen» i 1998, sier Qvigstad. Han understreker at det er påstandene om falske bevis påtalemyndigheten er opptatt av.

Fikk vite det av Lund

Arne Treholts advokat, Harald Stabell, mener disse opplysningene styrker mistanken til at bevis ble fabrikkert.

– For det første er dette en opplysning som styrker troverdigheten og historien til vår kilde om fabrikkering av bevis. Når man er i stand til å bruke videovervåkning på begynnelsen av 1980-tallet, så er det ikke så langt derfra til å fabrikkere bevis. Det var ulovlig den gang, sier Stabell til TV 2.

Stabell mener det er klart at det er et viktig moment som underbygger de tekniske funnene som er sentrale.

– Jeg har vært kjent med at dette var en opplysning som har tilflytt Lund-kommisjonen.

– Hvor lenge har du visst om dette?

– Kjetil Lund opplyste om at de hadde fått opplysninger om dette for en og en halv uke siden, sier Stabell.

– På høy tid

Treholts advokat mener at det er på høy tid at Lund-kommisjonens leder, Ketil Lund, går ut og bekrefter dette.

– Jeg har håpet og ventet på at han ville gå ut og bekrefte dette og si noe om dette. Han burde gjort det før. Kanskje under Lund-kommisjonen, men særlig da gjenopptakelseskommisjonen arbeidet med saken. Det er noe med ordtaket bedre sent enn aldri.

Stabell håper at flere går ut og forteller det de vet om hva som har foregått.

– Det er jo nærliggende å spørre: hvor mange har visst om dette?