I FULL KRANGEL: Magnus Rønningen og Terje Hanssen i tøff diskusjon om norske soldater i Afghanistan.  (Foto: TV 2 )
I FULL KRANGEL: Magnus Rønningen og Terje Hanssen i tøff diskusjon om norske soldater i Afghanistan. (Foto: TV 2 )

Hevder Forsvaret ville stoppe Afghanistan-sak

– Publikasjonen er skammelig, raser talsmann for Hæren. Redaktør Magnus S. Rønningen hevder Forsvaret prøvde å stanse sjokkuttalelsene.

Førstkommende fredag kommer første utgave av det nye herremagasinet Alfa. Men allerede dager før utgivelsen har bladets reportasje om de norske soldatene i Afghanistan skapt furore.

I saken, som er ført i pennen av redaktør Magnus S. Rønningen, kommer soldatene med en rekke oppsiktsvekkende betroelser. Blant sitatene som har fått stor oppmerksomhet er «det å være i kamp er verdt de tre månedene uten puling. Det høres kanskje teit ut, men det er bedre enn å knulle» og «Det er sånn som det er her nå, vi håpet det skulle bli. Man verver seg ikke til Afghanistan for å redde verden, men for å være med i en skikkelig krig».

Se debatten i Tabloid på Nyhetskanalen kl. 18.55 og kl.20.30

– Forsvaret ville stoppe bladet

Sitatene har fått forsvarssjef Harald Sunde til å se rødt.

– Dette er et hån mot de drepte, raste han overfor TV 2 Nyhetene mandag. Også forsvarsminister Grete Faremo reagerte sterkt på uttalelsene.

Under mandagens debattprogram Tabloid på TV 2 var heller ikke talsmann for Hæren, Terje Hanssen, nådig i sin kritikk av Rønningen og hans magasin.

– Disse uttalelsene er fjernt for det Forsvaret står for. Vi er kjent med at holdninger som dette har blitt spredd den siste tiden, men anser det først og fremst som et lederutfordring.

Rønningen hevder Forsvaret har forsøkt å stanse uttalelsene fra å komme på trykk. Det ønsker Hanssen verken å bekrefte eller avkrefte under debatten på Tabloid. Men han sier han er kritisk til reportasjen.

– Jeg reagerer sterkt på at gode norske soldater blir fremstilt på denne måten, sier han.

Stolte soldater

Magnus S. Rønningen mener at det ikke er soldatene det er noe feil med.

– Det er ikke noe problem med dårlige holdninger. De er opplært av det norske forsvaret. De utfører den jobben, og en del av jobben er å drepe. Dette er profesjonelle soldater som liker den jobben de gjør, og som er stolte av det.

Han er opprørt over uttalelsene Forsvarsledelsen har kommet med etter at sjokk-intervjuet ble gjort kjent.

– De har dolket soldatene i ryggen. Det har vært krasse uttalelser, som har såret kjærestene, mødrene og ikke minst soldatene selv, tror redaktøren.

Det er i det kommende førstenummeret av magasinet ALFA at intervjuet med soldatene blir trykket. (Foto: FAKSIMILE)
Det er i det kommende førstenummeret av magasinet ALFA at intervjuet med soldatene blir trykket. (Foto: FAKSIMILE)

Godkjente intervjuet

– Uttalelsene er en del av en krigerkultur og en macho-kultur, som Forsvaret hevder de vil utrydde. Lykke til, raser Magnus S. Rønningen. Han hevder Forsvaret har plantet en «skittpakke» for å bli kvitt ledere de ikke er fornøyd med.

– Intervjuet med kompanisjef Kristian Simonsen som ledelsen i dag har tatt sterk avstand fra, fikk jeg oversendt av den øverste militære lederen i Afghanistan oberst Knut Riiber. Jeg fikk dette på mail fra hans presse- og informasjonsoffiser, med Riiber som kopimottaker. Denne versjonen har de gått god for.

Han mener det er en skandale og en skam at Forsvaret kan komme med uttalelser om at sitatene i artikkelen er å håne de som har falt.

– Galt å ville drepe

Oberstløytnant Terje Hanssen er dypt uenig.

– Vi kan ikke ha soldater som uttrykker glede ved å drepe, men som er forberedt på å drepe. Rønningen oppfordrer til en brutalitet. Hensikten med krig er ikke å drepe. I Afghanistan skal vi bidra til økt sikkerhet.

Han raser videre mot Rønningen.

– Hvordan tror du at de nærmeste pårørende til disse soldatene tenker om at du presenterer en liten del av et helt menneske? Jeg synes det er skammelig. Dette rammer disse soldatene, og deres nærmeste. Vi viser ekte omsorg. Gjør du det, Rønningen?

– Det gjør jeg. Dette er en 17 siders dokumentar, der vi går grundig inn i saken. Det jeg skulle ønske var at dere i Forsvaret tok debatten på alvor, og ikke bare fordele skylden nedover i gradene, sier redaktøren.