Norske styrker havnet i skuddvekslinger nord som varte i sju timer, utenfor en landsby nord for Meymaneh (Foto: Forsvaret)
Norske styrker havnet i skuddvekslinger nord som varte i sju timer, utenfor en landsby nord for Meymaneh (Foto: Forsvaret)

Her jubler norske soldater etter dødelig Taliban-fulltreffer

Til magasinet Alfa sier soldatene at kamp er bedre enn sex. Generalinspektøren i Hæren skylder på «ekstreme påkjenninger».

Etter at det ble kjent at soldater fra Telemarksbataljonen har uttalt seg i friske ordelag til det nye mannebladet Alfa, har ikke reaksjonene latt vente på seg.

I januar viste TV 2 Nyhetene en video filmet av Forsvaret selv, etter at norske soldater tok livet av et ukjent antall opprørere i harde kamper på nyttårsaften.

– Jaaa, lekkert, ropte en av soldatene, etter en fulltreffer på de afghanske opprørerne.

Se videoen øverst i saken.

Ekstreme utslag

– Krig er brutalt. Det er ekstreme handlinger vi blir utsatt for og mennesket blir tøyd til yttergrensene. Men vi må ha sunne verdier i bunnen, sier Per Sverre Opedal, generalinspektør i Hæren, til TV 2 Nyhetskanalen.

– Har det vært for høy toleranse for slike holdninger?

– Nei, men det er ekstreme påkjenninger og det å ligge på tålegrensen for et menneske kan få ekstreme utslag, sier Opedal.

Se intervjuet med Opedal – artikkelen fortsetter under vinduet:

– Bør ikke sjokkere noen

– De norske styrkene i Libanon hadde minst like brutal sjargong som Afghanistan-soldatene, og stjal blant annet også benrester som talismaner, sier krigsveteran Frank Ivar Skjærbekk til P4 Nyhetene.

Han stusser overhodet ikke på uttalelsene til magasinet Alfa, som VG gjenga i dag.

–- Dette er ikke noe nytt. Det vi leser i dag, er ord og uttrykk som har gått igjen i alle år. Jeg tror at om du i det hele tatt skal overleve mentalt på den typen oppdrag, så er du nødt til å få lov til å ha et eget språk. Om det er seksuelle eller erotiske uttalelser, så må man nesten bare akseptere det, sier Skjærbekk, som tjenestegjorde i Libanon på 80-tallet.

Mens han tjenestegjorde, hadde de en ekte hodeskalle:

– Vi hadde en observasjonspost på en kirkegård. Det var ikke fritt for at noen fant diverse benrester der, som de hadde på rommet sitt, sier han.

Høy aksept

Forsvarsminister Grete Faremo mente da krigsvideoen ble vist i januar at det måtte være greit å vise bilder av jublende norske soldater i kamp.

– Slik jeg har forstått situasjonen i Afghanistan og oppdraget så har sikkerhetssituasjonen for våre styrker vært alvorlig, så jeg har hatt høy aksept for reaksjoner som følge av det høye adrenalinet hos soldater, men de holdningene som nå er kjent, er ikke akseptable, sier Faremo til TV 2 Nyhetskanalen.

Føler seg som rockestjerner

Det er i det kommende førstenummeret av magasinet ALFA at intervjuet med soldatene blir trykket. (Foto: FAKSIMILE)
Det er i det kommende førstenummeret av magasinet ALFA at intervjuet med soldatene blir trykket. (Foto: FAKSIMILE)
I Alfa, som lanseres 1. oktober, snakker soldatene blant annet om sine holdninger til å ta liv og om hvordan de har lyst til å hevne seg etter medsoldaters død. En av soldatene i Telemarksbataljonen at de nesten føler seg som rockestjerner før de skal i kamp, og sammenligner den med å spille fotball.

– For oss er tiden før oppdrag sikkert lik det artister føler før de skal på scenen, eller det en fotballspiller føler før kamp. Den eneste forskjellen er at når vi har vært i kamp og har hatt en god dag, ligger det noen døde igjen på matta, sier en av soldatene til Alfa.

Avviser ikke reaksjoner

Både forsvarssjef Harald Sunde og forsvarsminister Faremo har reagert kraftig på uttalelsene som ble kjent i dag. Det er foreløpig ikke klart om dette kan straffe seg for de involverte:

– Jeg vil ikke spekulere på nåværende tidspunkt om enkeltindivider. Det viktige nå er at vi kommer til bunns i denne ukulturen, sier forsvarssjef Harald Sunde til TV 2 Nyhetskanalen. n