Forsvarssjefen raser mot soldatenes sjokk-uttalelser

Dette er en hån mot de drepte, tordner forsvarssjef Harald Sunde etter sjokkuttalelsene fra soldater i Afghanistan. Hærsjefen fikk bekymringsmeldinger allerede for flere måneder siden.

Det er i det kommende førstenummeret av magasinet ALFA at intervjuet med soldatene blir trykket. (Foto: FAKSIMILE)
Det er i det kommende førstenummeret av magasinet ALFA at intervjuet med soldatene blir trykket. (Foto: FAKSIMILE)
I magasinet Alfa, som blir lansert 1. oktober, snakker norske soldater blant annet om sine holdninger til å ta liv og om hvordan de har lyst til å hevne seg etter medsoldaters død.

Etter at alarmen gikk i forsvarsledelsen før helgen, ble ledelsen kalt sammen til et etikkseminar i dag på den gamle krigsskolen i Tollbugata i Oslo. Det blir også opprettet et etisk råd.

Claes Joachim Olsson (22) ble 25. januar i år drept etter å ha kjørt på en veibombe. Det er dypt bekymrende at norske soldater kan gå til krig med hevnmotiver, mener forsvarssjef Harald Sunde.

– Joachim, som falt i Afghanistan, tilhørte denne styrken. Hevn er ikke et motiv blant soldater. Det er en ukultur, og ikke en soldatkultur, sier Sunde til TV 2 Nyhetskanalen.

– Et hån

– Dette er en hån mot de tusenvis av unge som har gitt sitt ytterste for å skape fred i Afghanistan. Det er også en hån mot de som tapte livet i den kampen, sa forsvarssjef Harald Sunde på en pressekonferanse, ifølge Dagbladet.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Forsvarsminister Grete Faremo og Forsvarssjef Harald Sunde under åpningen av dagens seminar på den gamle krigsskolen i Tollbugata i Oslo. (Foto: Scanpix)
Forsvarsminister Grete Faremo og Forsvarssjef Harald Sunde under åpningen av dagens seminar på den gamle krigsskolen i Tollbugata i Oslo. (Foto: Scanpix)

– Hvorfor har denne gruppen utviklet andre holdninger enn kanskje majoriteten har?

– Det får vi undersøke og finne grunner til. Det er et kjent fenomen at i militære organisasjoner som er utsatt for stort stress, så kan det utvikle seg subkulturer. Det har vi også hatt indikasjoner på tidligere, sier Sunde.

– Og da har vi satt inn våre ledere nettopp for å endre de holdningene og sette fokus på verdigrunnlaget, sier Sunde videre.

Undersøker rykter om unødige drap

Allerede ved månedsskiftet mars/april ble hærsjefen varslet om at norske soldater kan ha oppsøkt skuddvekslinger unødig og drept for moro skyld. Det ble derfor satt i gang en undersøkelse av dette.

– Alt dette må jeg ta alvorlig og komme til bunns i. Hvis det er noen som har vært med på dette, så må de i anstendighetens navn si det og være ærlige. Så får vi sette i gang de tiltak som er nødvendige, sier generalinspektør for Hæren, major Per Sverre Opedal.

DETTE ER SAKEN: – Krig bedre enn sex

– Kontrakt med folket

– Vi i Forsvaret har en kontrakt med folket, og vi kan ikke utvikle egne kulturer som ikke tjener samfunnets interesser, sier Sunde videre.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) mener holdningene uttalelsene vitner om kan sette medsoldaters liv i fare:

– Dette uttrykker holdninger som jeg reagerer sterkt på. Slike holdninger vil framprovoserere uakseptable holdninger som igjen vil sette egne stryker i fare. Det er ledelsens ansvar at soldatene identifiserer seg med verdigrunnlaget forsvaret er bygget på, sa Faremo på pressekonferansen.

– Trollet våget seg ut i sola og sprakk. Ukulturen vil, som trollet, sprekke når det våger seg frem, sa Faremo, ifølge VG Nett.