ALARM ETTER SOLDATUTTALELSER: Ledelsen i Forsvaret er forskrekket over det de norske soldatene uttaler i intervjuet med magasinet Alfa. (Foto: Forsvaret/NPK)
ALARM ETTER SOLDATUTTALELSER: Ledelsen i Forsvaret er forskrekket over det de norske soldatene uttaler i intervjuet med magasinet Alfa. (Foto: Forsvaret/NPK)

Norske soldater: – Å være i kamp er bedre enn sex

Krisealarm i Forsvarets toppledelse etter uttalelser fra soldater i Telemark bataljon.

– Det å være i kamp er verdt de tre månedene uten å ha sex, forklarer soldatene i friske ordelag til det nye magasinet Alfa.

I magasinet, som lanseres 1. oktober, snakker soldatene blant annet om sine holdninger til å ta liv og om hvordan de har lyst til å hevne seg etter medsoldaters død.

«Det høres kanskje teit ut, men det er bedre enn å knulle. Når man er på slagmarken er det deg eller fienden, og når man får «red mist» (anerkjent som en sikker indikasjon på et dødelig treff, journ.anm.) i kikkerten ... Det er ubeskrivelig. Det er jo derfor vi er her», heter det ifølge VG i intervjuet.

– Vil redde egen ræv

– Forsvaret har trent disse soldatene til å være i krig, de har sendt dem i krig og når soldatene da forteller hvordan det faktisk er å være i krig og hva de holder på med i Afghanistan, så svikter Forsvaret dem. Det synes jeg i beste fall er en skandale fra Forsvarets side, sier Alfa-redaktør Magnus S. Rønningen.

FULL PÅ MIDDAG: Magnus S. Rønningen innrømmer at det ble fuktig på innspillingen av «Celebert Selskap».
FULL PÅ MIDDAG: Magnus S. Rønningen innrømmer at det ble fuktig på innspillingen av «Celebert Selskap».
Rønningen reagerer sterkt på at Forsvaret går sterkt ut og fordømmer uttalelsene. I en epost til Dagbladet skriver hann at toppledelsen i Forsvaret etter hans mening forsøker å berge seg selv på soldatenes beskostning:

«For meg virker det åpenlyst at Forsvaret ofrer egne soldater i et forsøk på å redde sin egen ræv. Eller som en del av en intern stridighet rundt Telemark Bataljon, hvor uttalelsene til Alfa blir brukt som en kjærkommen anledning. Det er en kjent sak at det innad i Forsvaret er en konflikt mellom militære ledere med lang erfaring fra strid og militære ledere med lang erfaring fra kontorgangene på Forsvarets overkommando. Det er liten tvil hvilken av partene som har uttalt seg til VG», skriver han.

Glad for strid

Sikkerhetssituasjonen i Faryab i Afghanistan, der flesteparten av de norske soldatene er stasjonert, er blitt stadig verre det siste året. Soldatene havner oftere og oftere i skuddvekslinger, noe Telemark bataljon-soldatene tilsynelatende er svært fornøyde med.

«Det er sånn som det er her nå, vi håpet det skulle bli. Man verver seg ikke til Afghanistan for å redde verden, men for å være med i en skikkelig krig», sier soldatene. Og videre:

«Fem av oss har tatt talibanliv. Man blir sykt gira rett før man trekker av. Man har lyst til å skyte hele tiden om man har fått verifisert våpen og vet at fienden er et legitimt mål. Når man endelig får skyte, er man blodfokusert, det er nesten så ting går i sakte film fordi man er så fokusert. Da gjør vi alt vi kan for å treffe, for å drepe. Og av og til har man flaks, jeg traff en Taliban-kriger i nakken fra 2770 meter 2. februar i år. Da var det jubel, da».

NÅR ER DET NOK?: Generalinspektør for Hæren, Per Sverre Opedal, spør nå når bremsene skal settes på. (Foto: TV 2)
NÅR ER DET NOK?: Generalinspektør for Hæren, Per Sverre Opedal, spør nå når bremsene skal settes på. (Foto: TV 2)
– Dette er holdninger til å ta liv, til hevn og til menneskeverd som jeg overhodet ikke kan stille meg bak. Slike holdninger er vi nødt til å ta grep for å hindre, sier generalinspektør for Hæren, generalmajor Per Sverre Opedal, til VG.

SE OGSÅ: Norske soldater ville skutt slik danskene gjorde

Bekymret for leder-uttalelser

Ledelsen i forsvaret diskuterer også kraftig uttalelse fra en av Forsvarets egne ledere i Afghanistan, kompanisjef major Kristian Simonsen:

«Jeg har disponert styrkene mine med den hensikt å drepe, og det har vi hatt suksess med. (...) Jeg reflekterer ikke noe videre over det å ha tatt livet fra noen. De har selv valgt å komme på slagmarken med den intensjonen å drepe oss, så da er vi vel like gode. Vi er to parter i en krig», sier Simonsen ifølge VG, og legger til:

«Det var nydelig da jeg hørte at vi antageligvis har drept han Taliban-lederen som lagde veibomben som drepte Jokke».

Krisemøte

Fredag var det ifølge VG krisemøte i Hærstaben, og mandag har bataljonssjef Lars Lervik i Telemark bataljon kalt inn sine ledere til et to dager langt kriseseminar.

– Jeg har en bekymring for holdningene i min avdeling. Bekymringen er knyttet til rollen som norsk soldat og holdningene til det å ta liv. Dette har jeg behov for å gjøre noe med, sier oberstløytnant Lars Lervik til VG Nett. (TV 2/NTB)