Leder i Gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæter meddeler at kommisjonen sier ja til ny granskning av Treholtsaken. Tall fra kommisjonen viser at det er store sjanser for at en domfelt blir frifunnet når saken først blir gjenopptatt  (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
Leder i Gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæter meddeler at kommisjonen sier ja til ny granskning av Treholtsaken. Tall fra kommisjonen viser at det er store sjanser for at en domfelt blir frifunnet når saken først blir gjenopptatt (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

Stor sjanse for frifinnelse når saken blir gjenopptatt

En straffedømt som får saken sin gjenopptatt, har svært gode sjanser til å bli frifunnet, viser tall fra Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tendensen er klar i materialet kommisjonen sitter på: Dersom en sak først blir gjenopptatt, fører det til frifinnelse i nesten 75 prosent av tilfellene. Det viser tall Bergens Tidende har fått overlevert fra kommisjonen.

Les også: Treholts gjenopptakelsessøknad til ny vurdering

1000 saker siste fem år

Siden den ble opprettet i 2005 har mer enn 1000 saker blitt sendt inn til kommisjonen. Av dette er 93 saker gjenåpnet og har fått ny behandling i rettssystemet. I 69 av disse sakene førte den nye rettssaken til frifinnelse.

I åtte av sakene fikk de domfelte redusert straff, mens i fire saker har den opprinnelige dommen blitt opprettholdt.

Svikt i rettssystemet

Asbjørn Strandbakken, professor i strafferett ved Universitetet i Bergen (UiB), synes antallet saker som går tilbake til retten er «som forventet».

– Hvis langt flere saker ble gjenåpnet, hadde det tydet på en svært stor systemfeil. Vi snakker tross alt om saker der spørsmålet om skyld kan ha blitt prøvd to ganger. Gjenopptakelse må forbeholdes de sakene der det er snakk om svikt i rettssystemet, sier Strandbakken. (©NTB)