STORSPION: Tidligere KGB oberst Oleg Gordijevskij (v) beskriver Arne Treholt som grådig og manipulativ, og sier han mottok store pengesummer fra fiendtlig etterretningstjenester.  (Foto: Scanpix)
STORSPION: Tidligere KGB oberst Oleg Gordijevskij (v) beskriver Arne Treholt som grådig og manipulativ, og sier han mottok store pengesummer fra fiendtlig etterretningstjenester. (Foto: Scanpix)

Eks-KGB-topp: – Jeg hadde Treholt-dollar på pulten

Dobbeltagent for britiske MI6 og tidligere KGB-oberst mener Arne Treholt var storspion.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ingen må forledes til å tro at Arne Treholt ikke var en storspion, sier Oleg Gordijevskij i et intervju med VG. Og kaller Treholt «den verste spionen i de skandinaviske landenes historie».

Han forteller videre at dollarsedlene som skulle betales Arne Treholt for hans tjenester, pleide å ligge på hans pult.

– Det var ingen tvil overhodet at han var grådig og manipulativ og mottok store pengesummer fra fiendtlige etterretningstjenester, sier Gordijevskij.

LES OGSÅ: Her er fortiden Treholt ikke vil snakke om

Dobbeltagent

Som dobbeltagent for britisk etterretning leverte Gordijevskij han jevnlig informasjon til britene fra han ble vervet av MI6 i 1974 til han hoppet av fra Sovjet i en dramatisk flukt via Finland og Norge bare noen måneder etter rettssaken mot Treholt i 1985.

Les også: MI6 smuglet KGB-avhopper fra Finland via Oslo

Den tidligere KGB-obersten informerte britene blant annet om identiteten til den norske spionen, og under Treholt-saken vitnet Gordijevskij for lukkede dører. Han ble aldri navngitt under da hans vitneprov ble presentert under den lukkede, hemmelige delen av Treholt-saken.

LES OGSÅ: Tidligere spaner usikker på bevisforfalskning

Gordijevskij er senere blitt kritisert av historikere og andre avhoppere som mener han overdrev Arne Treholts rolle da han karakteriserte ham som «en av KGBs ti viktigste agenter i den vestlige verden.»

Nå sier Gordijevskij at han er lei «alle de idiotiske forsøkene på å vaske en sort hund ren».

Treholt: – Eventyrpåstand

Treholt selv fnyser av Gordijevskijs påstander om at han hadde dollarsedler på pulten sin, som skulle brukes til å betale ham, og kaller det «en ny løs eventyrpåstand».

Treholt har tidligere bedt gjenopptagelseskommisjonen avhøre Gordievskij, noe den foreløpig ikke har gjort. Nå håper han kommisjonen vil snakke med den tidligere KGB-obersten.