stolz (Foto: TV 2)
stolz (Foto: TV 2)

Stolzekleiven opp: Pensjonist slo OL-stjerne

Mosjonsfeberen i Norge når nye høyder. Og stadig flere tester ut egne grenser i tøffe konkurranseløp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er den nye treningstrenden. Aldri har så mange nordmenn vært med på ski-, sykkel- og i ulike mosjonsløp. Denne helgen løper tusenvis av nordmenn maraton og motbakkeløp i landets to største byer.

Slår alle rekorder

– Du får ikke en bedre opplevelse. For de som ikke kan krysse nordpolen, er dette et godt alternativ. Vi har slått alle rekorder i år og mer enn fem tusen påmeldte. Det var fulltegnet på noen få minutter, sier løpsleder Owen Westergård i «Stoltzekleiven opp».

Like før nyttår kunne ikke Poirée løfte hånda for å pusse tennene. Lørdag sprang han opp Stoltzekleiven. (Foto: TV 2)

Pulsen slår i taket. 800 tunge og seige trappetrinn skal beseires "verdens bratteste" og Bergens mest spesielle løp avvikles. Startstedet er Fjellveien, og målet er skaret nedenfor Sandvikspilen. Fisketorget, Bryggen og Brann. Og du kan plusse på Stoltzen.

Mirakel-retur

– Jeg er strålende fornøyd med tiden, sier Raphaël Poirée. Det tidligere skiskytterstjernen ble like før nyttår, utsatt for en alvorlig trafikkulykke.

– Jeg klarte ikke en gang å løfte tannkosten min og brukte mer enn to uker for å komme meg på beina, smiler hardhausen.

Rævaskaret

Fra eldre tider var passasjen kjent som «Rævaskaret». Bergen kommune satte i 1935 i gang såkalt nødsarbeid for arbeidsledig ungdom og det ble laget en fast trasé i stein. Traseen ble oppkalt etter rektor ved Bergens Katedralskole Gerhard Stoltz.

Liv Astrid Losnegaard, deltaker i klassen «65-70 år» kom inn på utrolige 11.19. Det er tjue sekunder raskere enn OL-medaljør, Alexander Dale Oen.

– Dette var virkelig tungt, jeg får holde meg i vannet og på flat mark, ler Dale Oen, som ikke har trent for bakkeløp på mange år.

Rekorddeltagelse

Stoltzekleiven opp og Oslo Maraton, er to store arrangementer som arrangeres i septabler. Og begge har rekorddeltagelse i år. Flere andre populære mosjonsløp kan melde om det samme, enten det er snakk om sykkel, ski- eller løp.

Hvert år i september arrangerer idrettslaget Varegg motbakkeløpet «Stoltzekleiven opp». Løpet går fra Fjellveien. Rekorden for menn innehas av Jon Tvedt på 8 minutter 13 sekunder og for kvinner av Anita Håkenstad Evertsen på 9 minutter og 56 sekunder.

MELKESYRE: Stolzekleiven opp har en stigning på 313,5 meter og går over ca. 800 trappetrinn. (Foto: TV 2)

Tømrer sjokkerte

– Jeg er fornøyd, sier Torbjørn Ludvigsen. En totalt ukjent tømrer på 21 år, som ingen hadde hørt om, ble vinner av bakkeløpet.

Han knuste en rekke profilerte og kjente idrettsutøvere. Og endte i mål med kun 8 sekunders margin opp til Jon Tvedt.

Løp med nytt hjerte

Løypen har en stigning på 313,5 meter og går over ca. 800 trappetrinn. Nok til å ta knekken på de fleste. Det er neppe en distanse i landet hvor det produseres like mye melkesyre over kort tid. Hvert tiende sekund, fordelt på femten timer, over to dager, satte løperne av gårde.

Opp til toppen kom også Terje Aarsand som fikk transplantert nytt hjerte for tre år siden. For ham var dagen stor:

– Dette var ubeskrivelig og en stor ydmyk tak til den som skjenket meg livet, sier Aarsand.