ØNSKER LOVENDRING: Regjeringen vil at juks med partistøtten skal kunne føre til fengselstraff, sier administrasjonsminister Rigmor Aasrud. (Foto: Berit Roald)
ØNSKER LOVENDRING: Regjeringen vil at juks med partistøtten skal kunne føre til fengselstraff, sier administrasjonsminister Rigmor Aasrud. (Foto: Berit Roald)

Vil innføre fengselstraff for ulovlig partistøtte

Senterpartiet er tause om nytt lovforslag.

Regjeringen vil at juks med partistøtten skal kunne føre til fengselstraff. Et nytt lovforslag om dette skal vedtas av Stortinget.

Ingen i Senterpartiet ville i dag svare på om de støtter lovforslaget.

Senterpartiet tok imot ulovlig partistøtte før valget i 2009. De kommunalt eide kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft bidro med 700.000 kroner til partiet.

LES OGSÅ: Senterpartiet brukte kun noen tusen på fornybar-prosjekt

Penger som Senterpartiet nå har levert tilbake.

Lovforslag på høring

For regjeringen har det vært et problem at dette ikke har vært straffbart tidligere.

– De eneste sanksjonsmulighetene vi har i dag er at vi kan trekke tilbake feilaktige tildelte offentlige midler, sier administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) til TV 2.

Og det vil hun nå gjøre noe med. Aasrud har sendt et lovforslag om dette ut på høring.

Her foreslår regjeringen at det skal innføres fengselstraff for grove tilfeller av ulovlig partistøtte i framtida.

– Grove tilfeller er der du får støtte til et ikke-eksisterende parti, eller man mottar anonyme gaver. Dette er tilfeller hvor vi foreslår å bruke både bøter og fengselsstraff.

Vedtas trolig over nyttår

Men Aasrud vil ikke si om en halv million fra et offentlig kraftselskap vil være grovt nok til fengselsstraff i framtida. Det må påtalemyndighetene bestemme, sier hun.

Stortinget vil sannsynligvis vedta denne loven over nyttår.

TV 2 har tidligere avslørt at Eidsiva Energi fikk en omstridt konsesjon og at sjefen i Eidsiva ble utnevnt til styreleder i Avinor av Senterpartiets statsråder.

Dette skjedde etter den ulovlige pengestøtten til Senterpartiet.

Lørdag skriver Oppland Arbeiderblad at et selskap som er delvis eid av Eidsiva Energi fikk 1,5 millioner i støtte fra kommunalminister Navarsete i august i år.

Ingen i Senterpartiet ville overfor TV 2 kommentere lovforslaget om fengselstraff for ulovlig partistøtte.

LES OGSÅ: Anbefalte hverandre til styrejobber