Petter Northug. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Petter Northug. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
JA TIL SAMMENSLÅING: Petter Northugs hjemkommune Mosvik kan bli slått sammen med nabokommunen Indeøy. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
JA TIL SAMMENSLÅING: Petter Northugs hjemkommune Mosvik kan bli slått sammen med nabokommunen Indeøy. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

Så mye tjener Northug på sin Red Bull-avtale

Petter Northug jr. kan tjene opp mot åtte millioner på fire år, når han nå signerer sin nye sponsorkontrakt med leskedrikkgiganten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2 Sporten): Etter det TV 2 Sporten erfarer blir sponsoratet med den omstridte leskedrikkprodusenten den største private avtalen til Petter Northug jr.

LES OGSÅ: Northug tjener rått på OL-gull

Men de store summene kommer først hvis Mosvik-gutten leverer varene i skisporet.

  • Grunnlønnen ligger i overkant av en million kroner i året.
  • Med samme suksess i mesterskap og verdenscup, vil avtalen sørge for bonuser som gir nærmere to millioner kroner i kassen totalt.
  • Avtalen løper i fire år, til etter OL i Sotsji i 2014.
  • Avtalen blir Northugs største private sponsorkontrakt.

- Beste avtale noen sinne
TV 2 Sporten har snakket med flere eksperter på sponsormarkedet i Norge, og det generelle inntrykket er at summene Northug jr. oppnår er historisk gode.

- Hvis de tallene TV 2 har stemmer, så er dette den beste private avtalen jeg noen gang har hørt om i norsk langrenn, sier manager i Team Xtra personell, Nils Marius Otterstad, til TV 2 Sporten.

Det som gjør avtalen spesielt god, er at Northug jr. ikke får profilere logoen til sin hovedsponsor i det daglige. På vanlige verdenscuprenn og mesterskap, er det bare drikkeflasken til Northug jr. som vil ha Red Bull-logo. I fjor profilerte han den røde oksen på halstørklet sitt, den såkalte «buffen».

Men på grunn av at FIS reagerte på størrelsen av logoeksponeringen, er denne fjernet i år.

- FIS truet med å diskvalifisere Northug jr. på grunn av at han eksponerte for stor flate i forhold til de kvadratcentimetrene som er lov. I år er det vår utstyrssponsor Swix, som leverer buffer til landslagsløperne, sier markedssjef i langrennavdelingen i NSF, Bernt Halvard Olderskog, til TV 2 Sporten.

Northug (Foto: TV 2/)
Northug (Foto: TV 2/)

Svindal får mer
Northug kan etter skiforbundets regelverk bare eksponere private sponsorer på to renn i løpet av sesongen. Det er åpningsrennene på Beitostølen, og NM på ski.

Det står i grell kontrast til avtalen Aksel Lund Svindal er i ferd med å forhandle fram med Red Bull.

Han ønsker å kjøre med den velkjente logoen på hjelmen. Men etter det TV 2 Sporten erfarer har skiforbundet satt visse betingelser for at det skal skje.

  • I avtalen med Red Bull, skal forbundet ha 40 prosent av pengene, minimum 1,5 milloner kroner.
  • Det vil si at Lund Svindal minst må ha rundt fire milloner i året fra leskedrikkprodusenten.
  • Telenor som i dag er hovedsponsor på hjelmene til alpinistene, betaler mellom seks og åtte millioner i året.
  • Hvis Svindal får gjennom sitt ønske, vil Telenor betale vesentlig mindre for sitt sponsorat til skiforbundet.

Aksel Lund Svindal (Foto: Olsen, Geir/Scanpix)
Aksel Lund Svindal (Foto: Olsen, Geir/Scanpix)

- Største profilene
Selv om Aksel Lund Svindal med ca 2,5 millioner i grunnlønn vil sitte igjen med mer penger enn Northug, så er det ingen tvil om at Red Bull må betale vesentlig mer for trønderen i forhold til eksponeringen.

Det setter superavtalen til Northug i et ytterligere sterkt lys.

- Uansett har Red Bull sikret seg de to største profilene ikke bare i norsk, men også internasjonal skiidrett, konkluderer Nils Marius Otterstad.