Lederen av Senterpartiet, Liv Signe Navarsete
Lederen av Senterpartiet, Liv Signe Navarsete

Navarsete: – Belastning for de rødgrønne

– Enten du er i et ekteskap eller partisamarbeid, så er det en belastning at en av partene har et problem, sier Liv Signe Navarsete om bråket rundt pengestøtten.

Det vakte oppsikt når det viste seg at Senterpartiet (Sp) fikk i fjor 850 000 kroner i støtte fra to kraftverk: Eidsiva og Troms Kraft. Støtten viste seg å være ulovlig.

Pengene skulle gå til en kampanje for fornybar energi, men om lag en halv million av pengene ble brukt til valgkamp.

Etterpå ga olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) kraftverkene konsesjonene de ønsket. Eidsiva fikk i oppdrag å bygge fjernvarmekraftverk i Gjøvik i konkurranse med et mindre kraftselskap. Troms Kraft ble belønnet med å få lov til å bygge 18 vindmøller i Nord-Troms. Riis-Johansen bedyrer i ettertid at han ikke visste om pengestøtten.

– Belastning for regjeringen

Navarsete sier til God morgen Norge at en slik sak er alvorlig for et hvilket som helst politisk parti, og at de ikke bidrar til regjeringssamarbeidet på den måten Senterpartiet hadde ønsket.

– Det er jo en belastning for alle når en av partene har et problem. Slik er det, uansett om du er i et ekteskap, et partisamarbeid eller i en annen konstellasjon, sier Navarsete.

Hun synes det er leit at dette har preget de andre partiene i den rødgrønne regjeringen. Men hun sier at statsminister Jens Stoltenberg og SV-leder og Kunnskapsminister Kristin Halvorsen har vært fantastiske støttespillere for henne.

– Jeg snakket med andre partiledere i går, og en av dem sa at «dersom noen hadde spurt meg hvor pengene kom fra, så hadde ikke jeg hatt peiling», sier hun.

Måtte ta opp lån

Nå skal pengene være tilbakebetalt til kraftverkene. Men Navarsete sier at Senterpartiet måtte ta opp et lån for å kunne gjøre opp for seg.

– Vi har ikke millioner på bok. Men nå har våre medlemmer, helt uavhengig av oss partiledere, satt i gang kronerulling. Det syns jeg er helt fantastisk, sier Navarsete.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skal nå vurdere både pengegaven og habiliteten til olje- og energiministeren.

Han visste jo ingenting om dette, sier Navarsete, og lover at komiteen skal få svar på alle sine spørsmål.

Navarsete synes at saken har fått litt vel store dimensjoner, men føler seg ikke urettferdig behandlet. Unntaket er påstanden om at hun gjemmer seg vekk fra pressen.

– Rart at folk påstår at jeg gjemmer meg. Jeg stilte opp på direktedebatt på NRK og stilt opp i mediene hele forrige uke, sier hun.

Fikk klem på gaten

– Det er tøft når du står midt i en slik storm og får se nye oppslag hver dag. Men det får også frem det beste i folk! Når jeg gikk nedover gaten nå så fikk jeg plutselig en kjempeklem! I tillegg til utallige e-poster og sms-er og hilsinger, sier Navarsete.

Hun sier at det er kanskje noen netter som har vært kortere enn andre.

– Men har du god samvittighet, så... Vi har gjort en feil. Og det nytter det ikke å snakke oss vekk fra. Vi må bare innrømme det og beklage det. Men det var jo aldri tilsiktet! Derfor har jeg heller ikke dårlig samvittighet, sier Navarsete.

Navarsete gjentar at partiet hadde rett og slett ikke godt nok kunnskap om regelverket.

– Det burde vi ha, så det er ingen unnskyldning, men det er i hvert fall en forklaring.